Als je de dj’s van populaire radiostations moet geloven, dan is de eerste werkdag van de week een afschuwelijke dag en is op dinsdag gelukkig de kop er weer af. Op woensdag zijn we over de helft , op donderdag is het gelukkig weer bijna vrijdag en op vrijdag is feest want het is bijna weekend … yeah.

Het zou toch wel triest zijn om de werkweek – is gemiddeld ruim zeventig procent van de tijd – zo te beleven. Zijn het enkel de media die deze kwalificaties de ether in brullen, of doen we dit onszelf ook aan? Misschien vind je je werk niet leuk en zie je niet direct mogelijkheden om daar verandering in te brengen, maar daarmee is toch niet de hele week vervelend. Wat doe je na het werk, werk waarmee je je dagelijks leven financiert?

‘Doe je iets wat je niet leuk vindt, ga dan iets anders doen.’

Dit is een van de vooronderstellingen van neurolinguïstisch programmeren (NLP). Een andere is dat je altijd ergens anders voor kunt kiezen  … wel een vooronderstelling om te laten bezinken. Deze legt immers de verantwoordelijkheid voor je keuze helemaal bij jezelf. Misschien ken je de bijna euforische stemming als je een andere mogelijkheid ziet dan je in eerste instantie zag. Daar kun je energiek en opgewekt van worden. Een heel gevoel dan dat alles in het leven je overkomt.

 C-factor

Het dagblad Trouw heeft onderzoek gedaan naar het calvinistisch denken in Nederland. Daarbij hanteerde de krant de zg nationale C-factor. Deze factor meet hoe we scoren op negatieve emoties als schuld, schaamte en wrok. Nederlanders scoorden gemiddeld 56% op deze C- factor, jongeren nog hoger. Trouw schreef: ‘Echte calvinisten verwonderen zich minder, zijn naar binnen gericht en staan minder open’. Vooral jammer omdat onze belangrijkste ‘hulpbronnen’ vooral verwondering en een open blijk naar de buitenwereld zijn, een levenshouding die voor kinderen een voorwaarde is om te kunnen opgroeien.

Hoeveel mogelijkheden zie jij voor deze voetganger?

‘We maken allemaal altijd de beste keuze uit de mogelijkheden die we op een bepaald moment tot onze beschikking hebben’. Deze derde vooronderstelling uit NLP toont een weg naar een opleiding waarin je leert meer keuzes te zien, waarmee je de leiding over je leven stevig ter hand kunt nemen. De – inmiddels veel gebezigde – uitspraak ‘het leven is een feest, maar je moet wel zelfs de slingers ophangen’ zegt hetzelfde met minder woorden …

I do like mondays – and every day as well

Bij AVPL ben je van harte welkom voor een gratis adviesgesprek.