Die oude man is weer terug naar Spanje. Een mooi moment om stil te staan bij de tradities waar we ieder jaar weer zo naar uitkijken. Kerst staat alweer voor de deur en we worden dolgemaakt met liedjes over vrede op aarde, stille nacht heilige nacht en verder in die richting. Dit terwijl we elkaar nog net niet de hersenen hebben ingeslagen over de Zwarte Piet-kwestie.

Nee, ik ga je niet vermoeien met mijn wereldbeeld. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben: ‘wat maakt dat we ieder jaar weer dezelfde discussie met elkaar voeren?’

Jouw mening, jouw wereldbeeld

Om de één of andere reden vinden we het nodig om overal iets van te ‘vinden’. En in het ‘vinden van iets’ zit ons oordeel verstopt. Wat we ons wellicht onvoldoende realiseren is dat we allemaal – zonder uitzondering – een ander beeld hebben van de werkelijkheid. We hebben allemaal een ander, eigen wereldbeeld. En inderdaad, er is niemand tussen die 7 miljard mensen die hetzelfde wereldbeeld heeft als jij. Dat maakt jouw wereldbeeld dus tot uniek.

Zoals jij het ziet, zo is er geen één

Jouw wereldbeeld wordt gevormd door ervaringen, indrukken, gevoelens, overtuigingen en conclusies. En dat is nog niet alles. Ook je ouderlijk huis speelt een rol in hoe jij de wereld ervaart. Ook dat is jouw unieke perceptie. Misschien heb je wel eens ervaren dat je broer of zus een totaal ander beeld van het ouderlijk huis heeft dan jij? Heeft de ander dan een fout wereldbeeld? Nee, het is slechts anders doordat hij/zij nu eenmaal anders naar de wereld kijkt.

Simpel voorbeeld:

Daar waar A twee theekopjes als volkomen gelijk beoordeelt, kan B ze als totaal verschillend zien. A kijkt wellicht vanuit functionaliteit: twee theekopjes. Terwijl B vanuit een technisch oogpunt kijkt: verschillen in gewicht, kleur, vorm etc. Het technisch oogpunt is niet fout maar slechts anders. 

Gun een ander zijn eigen wereldbeeld

Een ander zijn eigen wereldbeeld gunnen, geeft ruimte om zonder oordeel de ander te zien. Kijk met nieuwsgierigheid naar hoe de ander de wereld ziet en vraag naar zijn of haar wereldbeeld. En probeer ook oordeelloos naar dat antwoord te luisteren. Wat denk jij? Hoeveel oordelen heb jij op een dag? En hoe zou het zijn om deze oordelen los te laten?

Vanuit dit perspectief is veel minder goed-fout, zwart-wit. Bedenk dat er tussen zwart en wit 48 grijstinten zitten: kies vooral je eigen kleur. En bovenal: ‘wees maar nieuwsgierig…’

Voor zover wens ik je een oordeelloos kerstfeest. Het komt de vrede vermoedelijk wel ten goede…