Keuzehulp

»»Keuzehulp
Keuzehulp

Hoe kies je de juiste NLP opleiding?

In Nederland zijn ongeveer 200 opleidingsinstituten die een NLP opleiding aanbieden. Hoe kies je de opleiding die het beste bij jou past? Dit is afhankelijk van wat je zoekt. Wil je je geld, tijd en aandacht inzetten om NLP-vaardig te worden? Wil je daarmee je sociale en emotionele vaardigheden en keuzemogelijkheden vergroten in zowel werk als privé? Zoek je kleinschalige groepen? We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jou.

Gratis NLP informatieavond

De gratis NLP informatieavond wordt op meerdere momenten door heel Nederland gegeven.

Nu aanmelden

Keuzehulp

Hoe kies je nu de NLP opleiding die bij jou past? Kijk naar de volgende delen bij het maken van een keuze:

 • De NLP theorie
 • Aanleren van NLP vaardigheden
 • Kwaliteitswaarborg

De theorie van NLP kun je op verschillende manieren tot je nemen. Er zijn veel boeken over te vinden; van het gedegen ‘Essenties van NLP’ tot het populaire ‘NLP voor dummies’. Het toepassen van de theorie is een ander verhaal. Denk maar aan het gezegde ‘Je kunt professor worden in de zwemkunst en toch verzuipen in het zwembad’. Met andere woorden: je hebt weinig aan kennis als je die niet kunt toepassen.

Voor het aanleren van NLP vaardigheden is tijd nodig. Een belangrijke voorwaarde is dat je kunt oefenen in een veilige omgeving waar je kunt ‘spelen’ met de techniek en een opleidingsinstituut dat op respectvolle wijze feedback geeft over je vaardigheden. In het dagelijks leven leer je de NLP technieken langzamerhand toe te passen. Op deze gedegen manier wordt NLP geen kunstje maar een kunde. Je beheerst de NLP techniek volledig en hebt deze eigen gemaakt. Je kunt de techniek toepassen in werksfeer, privésfeer, tijdens spannende omstandigheden en/of in waardevolle relaties.

Er bestaat geen kwaliteitswaarborg voor NLP opleidingsinstituten. Er bestaan twee verenigingen: The American Board of NLP (ABNLP) en de Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP). ABNLP waarborgt dat de trainer is opgeleid door een bij hen aangesloten instituut, niet dat de training aan hun eisen voldoet.

NVNLP waarborgt onder andere:

 • De onderwerpen die behandeld moeten worden in de NLP Practitioner opleiding
 • Een opleidingsperiode van minimaal 5 maanden
 • Een minimum van 130 contacturen met de NLP trainer
 • Een minimum van 130 uur opleiding in NLP en niet in een andere theorie of praktijk
 • Per trainer een maximaal aantal cursisten.

Let erop dat niet alle NLP opleidingsinstituten aan deze kwaliteitseisen voldoen, ondanks dat sommigen wel zijn erkend zijn door NVNLP.

 • Is het opleidingsinstituut aangesloten bij de NVNLP?
 • Voldoet de NLP opleiding aan de belangrijkste criteria van NVNLP? Essentieel voor het leerproces zijn de duur van de opleiding en het aantal contacturen met de NLP trainer.
 • Bezoek een NLP informatieavond van meerdere opleidingsinstituten om kennis te maken met de trainers en het instituut. Heb je het gevoel dat je wordt gezien en gehoord? Heeft de trainer oog voor je? Gaat hij/zij in op persoonlijke vragen zonder het contact met anderen te verliezen? Geeft de sfeer die de trainer creëert jou voldoende bedding om te leren?
 • Vraag een gratis adviesgesprek aan bij AVPL. We helpen je graag met de juiste keuze bij jouw persoonlijke ontwikkelingsvraag.

Agenda

Bekijk alle opleidingen en locaties

Daarom kies je voor Academie voor Psychologica

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op