Hoe kies je de NLP opleiding die bij jou past?

Ben je op zoek naar een NLP opleiding die past bij jouw doelen en ontwikkeling? Dat kan nog best een zoektocht zijn! In Nederland zijn bijna 200 opleidingsinstituten die een NLP opleiding aanbieden. Hoe kies je de opleiding die het beste past bij jou? We helpen je graag op weg met de NLP keuzehulp!

Ben je benieuwd naar de mogelijke vervolgstappen na een NLP opleiding? Kijk dan even bij onze opleidingen & workshops. Bepaal jouw route in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer over de NLP opleiding
Download de gratis brochure
Opleidingen & workshops
Bezoek een NLP informatieavond

Keuzehulp

Er zijn tal van redenen om een NLP opleiding te volgen, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Denk aan grenzen aangeven, effectiever communiceren, een diepgaandere relatie opbouwen, meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Daarnaast ook meer uit het leven willen halen en zelfinzicht vergroten. Misschien wil je in contact komen met je missie en leren hoe je vanuit jouw talenten en waarden je leven kunt vormgeven? Check daarom bij de opleiding of er voldoende ruimte is voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Is de opleiding gericht op het enkel en alleen aanleren van NLP technieken, of is er oog voor jou als mens. De ervaring leert dat een kleinere groep meer ruimte biedt voor de persoonlijke ontwikkeling van iedere cursist. In grote groepen van ±20 cursisten en meer bestaat de kans om “weg te duiken”, waardoor minder individuele aandacht wordt gegeven.

De theorie van NLP kun je op verschillende manieren tot je nemen. Er zijn veel boeken over te vinden; van het gedegen ‘Essenties van NLP’ tot het populaire ‘NLP voor dummies’. Het lezen over NLP en toepassen van de theorie zijn twee verschillende dingen. Denk maar aan het gezegde ‘Je kunt professor worden in de zwemkunst en toch verzuipen in het zwembad’. Met andere woorden; je hebt weinig aan kennis als je die niet kunt toepassen. Het is daarom belangrijk dat tijdens de opleidingsdagen een balans is tussen theorie en praktijkoefeningen. Ook mag je erop letten of de koppeling wordt gemaakt tussen NLP en je dagelijks leven. Hierdoor leer je direct hoe je NLP in jouw leven toepast. Worden er ook intervisiegroepen gemaakt? Door middel van intervisie oefenen je ook tussen de opleidingsdagen met NLP.

Voor het aanleren van NLP vaardigheden is tijd nodig. In het dagelijks leven leer je de NLP technieken langzamerhand toe te passen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende tijd tussen de opleidingsdagen zit, zodat je het geleerde kunt integreren in jezelf en het dagelijks leven. Daarbij is een veilige omgeving om te oefenen en “te spelen” met de techniek een voorwaarde. Kleine groepen zorgen voor meer veiligheid en verbinding onderling. Onderzoek daarbij of het opleidingsinstituut op respectvolle wijze feedback geeft over je vaardigheden en handelen. Op deze manier wordt NLP geen kunstje, maar een kunde. Je beheerst de NLP techniek volledig en hebt deze eigen gemaakt. Je kunt de techniek toepassen in je werk, privéomgeving, tijdens spannende omstandigheden en in relaties.

Er bestaat geen kwaliteitswaarborg voor NLP opleidingsinstituten. Er zijn twee verenigingen die de kwaliteit van de trainer en de opleiding waarborgen, namelijk The American Board of NLP (ABNLP) en de Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP). ABNLP waarborgt dat de trainer is opgeleid door een bij hen aangesloten instituut. NVNLP gaat over de kwaliteit van de opleiding.

NVNLP waarborgt onder andere:

  • De onderwerpen die behandeld moeten worden in de NLP Practitioner opleiding
  • Een opleidingsperiode van minimaal 5 maanden
  • Een minimum van 130 contacturen met de NLP trainer
  • Een minimum van 130 uur opleiding in NLP en niet in een andere theorie of praktijk
  • Per trainer een maximaal aantal cursisten.

Door heel Nederland worden verschillende informatieavonden gegeven. Bezoek een informatieavond bij jou in de buurt en ervaar wat NLP voor jou kan betekenen. Wij organiseren op maar liefst 8 locaties gratis informatieavonden. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze informatieavond ontdek je wat NLP is, hoe je het toepast in je dagelijks leven, maak je kennis met de trainer en de academie, en kun je al je vragen stellen over je persoonlijke ontwikkeling en NLP. Meer informatie over de gratis NLP informatieavond.

De volgende tips helpen je bij het maken van de juiste keuze:

  • Is het opleidingsinstituut aangesloten bij de NVNLP?
  • Voldoet de NLP opleiding aan de belangrijkste criteria van NVNLP? Essentieel voor het leerproces zijn de duur van de opleiding en het aantal contacturen met de NLP trainer.
  • Hoe groot is de opleidingsgroep? Bedenk welke grootte voor jou prettig is voor een veilige omgeving om te oefenen en jezelf open te stellen.
  • Bezoek een NLP informatieavond van meerdere opleidingsinstituten om kennis te maken met de trainers en het instituut. Heb je het gevoel dat je wordt gezien en gehoord? Heeft de trainer oog voor je? Gaat hij/zij in op persoonlijke vragen zonder het contact met anderen te verliezen? Geeft de sfeer die de trainer creëert jou voldoende bedding om te leren?
  • Ben je benieuwd of NLP past bij jouw doelen en ontwikkeling? Vraag een gratis adviesgesprek aan bij AVPL. Een persoonlijk gesprek met een trainer/coach kan helderheid scheppen. Je krijgt gericht advies over een opleiding die aansluit bij jouw leerdoel en drijfveren. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Ervaringen van onze NLP-cursisten

Ervaring NLP Practitioner
cursist Sebastiaan

Ervaring NLP Practitioner
cursist Juliette

Ervaring NLP Practitioner
mannengroep

Ervaring NLP Master Practitioner
cursist Liesbeth

Daarom kies je voor Academie voor Psychologica

Bekijk alle opleidingen en workshops