Vermoeiend hé… Als je overal wat van vindt, als je continu de noodzaak voelt om bij jezelf na te gaan hoe jij dat zou doen, hoe jij zou reageren, wat jouw mening is. Vaak zijn we niet eens bewust van alle oordelen die we hebben. Vermoedelijk is het 80% van de keren helemaal niet nodig om jouw oordeel te poneren in de situatie. Oordelen gaan over jouw norm, jouw waarheid. In hoeveel situaties komt het voor dat je oordeelt zonder dat je er ook maar iets mee te maken hebt?

De rust van een leven zonder oordeel

Stoppen met oordelen levert veel rust op. Het maakt je leven makkelijker als je niet overal wat van hoeft te vinden. Je bent meer flexibel, kunt spontaner zijn en lichter leven. Je durft het leven te laten komen zonder overal iets van te vinden, of te controleren. Door je oordelen los te laten zet je je minder af tegen dat wat er is. Vaak heeft het ook geen zin om te oordelen, omdat je niet overal invloed op hebt. Door jezelf toe te staan om ook eens in een niet-weten-modus te verkeren, ontstaat er ruimte voor onbevangenheid en een nieuwsgierige blik. Wees benieuwd naar welke nieuwe inzichten je hierdoor krijgt!

Minder oordelen? Volg deze 7 tips!

Een beter contact met anderen

Wanneer je met minder oordelen in het leven kunt staan, bouw je vaak betere relaties op. Mensen voelen zich vrijer als zij merken dat jij niet snel oordeelt. Er ontstaat een veilige sfeer, waardoor mensen zich eerder kwetsbaar durven op te stellen. Een belangrijke voorwaarde voor het maken van contact. Bij ieder contact speelt de angst om afgewezen te worden; ‘vind je mij wel of niet oké?’. Daar ontstaat de dans van toenadering en afstand; ‘kom ik wel of niet dichterbij?’.

Door zelf minder te oordelen, geef je de ander ruimte om er te mogen zijn ook als hij of zij een andere mening heeft. Hierdoor oordeel je ook minder snel naar jezelf.

Bij kwetsbaarheid lopen vertrouwen en angst hand in hand. Door zelf minder te oordelen, geef je de ander ruimte om er te mogen zijn ook als hij of zij een andere mening heeft. Hierdoor oordeel je ook minder snel naar jezelf. Je kiest zelf hoe je reageert, zonder jezelf te verliezen. De kunst is om van deze dans vol te genieten.

Hoe laat je oordelen los?

De eerste stap naar een meer oordeelvrij leven is bewustwording. Word je bewust van de verschillende brillen waardoor je naar de wereld kijkt. We hebben tientallen brillen met allemaal verschillende kleuren, ontstaan door onze opvoeding, ervaringen en overtuigingen. Het wisselen van deze brillen gaat razendsnel. Een mooie oefening om hier bewust van te worden is de NLP Fair Witness oefening:

Ga met je collega, vriend/vriendin, partner tegenover elkaar zitten. Zet een timer op 5 min en kijk elkaar in de ogen. Dit kan even gek zijn, maar besef: daar is je eerste oordeel. Visualiseer een glasplaat tussen jullie beide. Iedere keer dat er een oordeel (positief en negatief) in je opkomt, plaats je een nieuwe glasplaat. Gedachten zoals ‘wat een leuke bril’, ‘wat een gek kapsel’, ‘leuk t-shirt, waar zou die zijn gekocht?’, zijn allemaal oordelen. Verbaas je over hoe vaak je van glasplaat wisselt! Een stuk of 30 keer komt redelijk veel voor.

Minder oordelen in het dagelijks leven

Je bent nu meer bewust van de werking van oordelen en hoe snel deze in je gedachten oppoppen. Neem dit mee naar het dagelijks leven en word je bewust van elke keer dat er een oordeel in je opkomt. Bedenk bij de situatie waarin je een oordeel ervaart hoeveel invloed dit oordeel heeft. Vraagt iemand om jouw mening of oordeel? Zo niet, houd het voor jezelf. Heb je niets te maken met een bepaalde situatie? Laat je oordeel dan los. Oordelen veroorzaken innerlijke conflicten. Conflicten waardoor we ongemak, ontevredenheid en frustratie kunnen ervaren. Zou je dit oordeel niet hebben, dan heb je ook geen last van het conflict.

Wil je meer leren over jouw communicatie? Een diepgaandere relatie opbouwen met jezelf en de ander? Laat ons weten wat jouw vragen zijn, we denken graag met je mee over jouw volgende stap in je ontwikkeling.

Ik wil mijzelf (verder) ontwikkelen