Hoe fijn zou het zijn als jij de ruimte hebt om te laten zien wie je bent? Authenticiteit is voor veel mensen een belangrijke waarde. Door authentiek te zijn durf je jezelf te laten zien en geef je ruimte aan de ander om dat ook te doen. Je hoeft het niet eens te zijn met de ander en beseft dat er ook een andere mening mag zijn.

Gun ieder zijn eigen gelijk

Wanneer we mensen willen gaan overtuigen zeggen we eigenlijk ‘mijn mening is de waarheid’. Je refereert naar jouw norm. Besef dat we allemaal een eigen, unieke norm hebben. Door ieder zijn gelijk te gunnen oordeel je minder snel op een ander. Natuurlijk kan een situatie voor jou grensoverschrijdend zijn, of worden er bepaalde waarden geraakt. Feedback geven is iets anders dan oordelen. Wees mild voor jezelf en de ander. Er kunnen bepaalde eigenschappen of gedragingen bij jezelf zijn die je graag anders wilt zien. Werk hieraan zonder jezelf naar beneden te halen. Gedrag zegt namelijk niets over wie jij bent of de ander is.

Hoe kijk jij naar de wereld? Je leest het in deze blog.

7 tips om minder te oordelen

Het klinkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet zit er weer een oordeel op je schouder om aandacht te vragen. Met deze tips kom je een heel eind bij het loslaten van jouw oordelen:

  1.  Zet een vraagteken achter je gedachten, zowel over jezelf en anderen. Denk je negatief zoals ‘ik ben daar niet slim genoeg voor’, of ‘hij kan dat toch niet’. Vraag jezelf dan eens af of dat echt zo is. Waaruit blijkt dat? Heb je bewijs?
  2. Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Soms is het zoals het is. Observeer de wereld eens zonder er direct iets van te vinden. Richt je op de objectieve waarneming: ‘ik zie dat hij aan tafel zit’, ‘ik ruik etensluchten in de keuken’, ‘ik hoor dat de afzuigkap aanstaat’ etc. Wees maar nieuwsgierig hoeveel rust, acceptatie en tevredenheid dit met zich meebrengt.
  3. Gun anderen hun eigen ontwikkeling en reis. Dat jij bepaalde lessen hebt geleerd in je leven, betekent niet dat dit ook altijd voor een ander geldt. We bewandelen allemaal een eigen pad en leren daar onze eigen lessen. Gun de ander het recht om zijn of haar eigen lessen te doorlopen. Hierin schuilt immers ook een oordeel; ‘ik heb het al meegemaakt, dus ik vertel je wel even hoe het in elkaar zit’.
  4. Probeer je te verplaatsen in de ander. Denk niet meteen ‘wat vind ik ervan’, maar ‘wat maakt dat de ander zo denkt’. Kijk met een nieuwsgierige blik naar de mensen om je heen. We hebben allemaal een unieke kijk op de wereld, hoe leuk is dat!
  5. Wees dankbaar voor de lessen die je tegenkomt. Keur jezelf niet af als het een keer iets minder gaat, of je niet tevreden bent over hoe je hebt gehandeld. Stel jezelf de vraag ‘wat kan ik hier leren?’ in plaats van ‘waarom overkomt mij dit nou weer?’.
  6. Oefen in kleine stapjes. Start met de Fair Witness oefening uit de vorige blog voor meer bewustwording van je oordelen. Observeer en onderzoek waar jouw oordelen vandaan komen. Je kunt ook een collega, vriend/vriendin, of je partner erbij betrekken. Spreek met elkaar af dat je elkaar wijst op oordelen die je uitspreekt. Je wordt hierdoor meer bewust van je gedachten en overtuigingen.
  7. Last but not least: bijt je er niet in vast! Oordelen is menselijk. Als midden op straat iemand je begint uit te schelden, plaats je degene waarschijnlijk automatisch in het hokje ‘hufter’. Besef dat je dit doet en laat het een tijdelijk hokje zijn. Je weet niet wat de reden is van iemands gedrag (‘ieder gedrag heeft een positieve intentie voor degene die het gedrag vertoont’). Iemand gedraagt zich op een bepaalde manier, omdat hij of zij denkt dat dat de goede manier is. Je hoeft het daar niet mee eens te zijn, maar kunt wel proberen om te begrijpen waarom degene dat doet.

Meer bewust worden van jouw manier van communiceren? In onze gratis whitepaper ‘Effectief communiceren met jezelf en de ander’ delen wij effectieve communicatietechnieken op basis van NLP. Download geheel vrijblijvend!

Download de whitepaper