Hé, doe eens vriendelijk! – dag

»»Hé, doe eens vriendelijk! – dag
  • Hé, doe eens vriendelijk! - dag

 

Het is een speciale dag vandaag, doe-eens-vriendelijk-dag. Als je erover nadenkt is het eigenlijk best gek toch? Een speciale dag uitgeroepen om vriendelijk tegen elkaar te zijn. Hoe zou het zijn als het iedere dag doe-eens-vriendelijk-dag is? Want hoeveel moeite kost het om een beetje vriendelijk te zijn…

Kies voor jezelf en de ander

Het individualisme deze tijd ligt hoog. We worden gestimuleerd om vooral onze eigen weg te vinden. Om een leven te creëren vanuit ons eigen geluk en te kiezen voor onszelf. Een hele mooie ontwikkeling!  Maar betekent dit dat we de mensen om ons heen vergeten?

De ander als spiegel

Wat maakt dat mensen soms niet meer vriendelijk zijn tegen een ander? Zijn we met onze gedachten ergens anders, te druk met onszelf? Vinden we de ander niet leuk, aardig? Of zitten onze oordelen ons in de weg? Lees meer over onze oordelen en wereldbeeld. Zie de ander als een spiegel. We mogen leren van de manier hoe de mensen om ons heen in het leven staan. Zie het als een uitdaging om de ander in zijn waarde te laten, ondanks dat de manier van leven misschien niet jou manier is. Bedenk dat wanneer iemand vanuit jou wereldmodel onaardig doet, dit iets zegt over het gedrag. De ander is niet onaardig, maar doet onaardig. Het gedrag en de persoon staan los van elkaar. Je kunt nieuwsgierig zijn naar de reden van het gedrag van de ander. Achter ieders gedrag zit een positieve intentie, wat maakt de ander dit gedrag laat zien?

Wees maar nieuwgierig…

Probeer eens wat vaker vanuit jou wereldmodel naar dat van de ander te kijken. Dit is ook de kracht van in het nu leven. We zitten tegenwoordig zo vaak in een ander tijd door die mobiel die constant de aandacht trekt, door in gedachten in het verleden of in de toekomst te zijn. Echt contact maak je door de aandacht te verplaatsen naar het moment waar je je bevindt. Probeer wat vaker oogcontact te maken als je op straat loopt en wees nieuwsgierig. Want misschien heeft die ander jou ook wat te leren!

Kies voor aardig zijn

Vanuit NLP komen een aantal vooronderstellingen samen op deze doe-eens-vriendelijk-dag. Vooronderstellingen die ons leven een stuk aangenamer maken! Je bent verantwoordelijk voor je eigen gevoelens en gedachten. Je bent niet wie je denkt dat je bent, maar wie je gelooft dat je bent: je mag vrij om wat anders over jezelf geloven. Wat een vrijheid! Je mag dus ook over jezelf geloven dat je een aardig mens bent die gewoon aardig naar de ander kan zijn. Ongeacht welke dag het is.

Uitdaging voor vandaag

Houd de deur eens voor een ander open. Schenk een glimlach naar een onbekende op straat of zeg vriendelijk gedag. Je zult versteld staan wat jouw (kleine) gebaar voor een ander kan betekenen!

17 februari 2018|0 Reacties

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op