Ken je het gevoel dat je vast zit? Vast in je werk, in een situatie of in een relatie. Je ziet geen uitweg meer en voelt je radeloos. Je lijkt geen andere keuze te hebben… Of is dit niets meer dan een gedachte? We kunnen onszelf behoorlijk vastzetten met onze manier van denken. We creëren onze eigen oogkleppen waardoor we vanuit een tunnelvisie naar de wereld kijken. Hoe kun je jouw visie op de wereld verbreden?

Je hebt altijd een andere keuze

In NLP gaan we uit van de vooronderstelling; ‘je hebt altijd een andere keuze’. Het gaat erom of je alle mogelijkheden ook ziet. We kunnen vooruit, achteruit, misschien naar links en rechts, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje op. Stel nu eens dat je jouw oogkleppen kunt afzetten en ziet dat je schuin kunt oversteken, je kunt schuin naar achteren, je kunt omhoog en omlaag. Wat betekent dit voor de situatie waarin je jezelf hebt vastgezet?

Je creëert je eigen werkelijkheid

Hoe jij naar de wereld kijkt is niet hoe een ander kijkt. Misschien ken je de NLP vooronderstelling wel; ‘de kaart is niet het gebied’: jouw kaart van de wereld is niet dè kaart. De manier hoe je met jezelf communiceert bepaalt jouw werkelijkheid. Wanneer je tegen jezelf zegt dat je slachtoffer bent van de situatie, dat je afhankelijk bent van de ander, of van de situatie zie je vaak geen uitweg meer. Het kan dan helpen om je blikveld te verruimen door in gesprek te gaan met mensen in je omgeving. Wie weet brengen zij een nieuw perspectief. Wees wel selectief in de mensen aan wie je advies vraagt en bepaal welke waarde dit advies voor jou heeft. Een mening van een deskundige kan een grotere waarde hebben dan die van je beste vrienden. Kieskeurig zijn is dan ook geen slechte eigenschap!

De waarde van je keuze

Je maakt altijd de beste keuze die je op dat moment tot je beschikking hebt. Door dit te beseffen hecht je minder waarde aan de uitkomst van de keuze. De lading die je legt op de uitkomst maakt dat het maken van een keuze zwaar kan aanvoelen. Misschien herken je uitstelgedrag bij jezelf, of een chaotisch gevoel? Dit gevoel ontstaat vaak doordat een situatie nog niet helder is. Stel jezelf daarom vragen om meer inzicht te krijgen:

  • Waar wil ik naartoe? En waar ga ik van weg?
  • Wat hoop ik daar te vinden?
  • Wat maakt dat dat belangrijk is voor mij?
  • Is het realistisch?
  • Zijn er mensen in mijn omgeving die deze keuze eerder gemaakt hebben?

Lees ook: Tips bij twijfelen; zo ga je ermee om!

Prioriteiten stellen

Maak een keuze. Tijd is er namelijk altijd en voor iedereen. Mensen die zeggen dat ze iets graag willen, maar geen tijd lijken te hebben zetten zichzelf vast. Het gaat niet om tijd maar om prioriteit. Wanneer je bewust bent wat voor jou belangrijk is, kun je bepalen welke keuzes daarmee in lijn zijn. Wees kritisch in wat je oppakt. Door jezelf te bevragen krijg je informatie over je belangrijkste waarden. Wat wil je écht?  Naar welke uitkomst streef je? En wat levert keuze A en keuze B op?

Neem je verantwoordelijkheid

Heb je een keuze gemaakt? Laat het dan los. Je kunt je voorstellen wat het met je zelfvertrouwen doet als je na het doorhakken van een knoop jezelf blijft afvragen of dit wel verstandig was. Soms is loslaten nodig om te kunnen groeien in een bepaalde richting. Iedere medaille heeft twee kanten. Kies je voor het één, dan kies je niet voor het ander. Je mag dan ook je verlies te nemen.

Nog meer inspiratie? Lees dan meer over persoonlijk leiderschap ontwikkelen!

Je hoeft niet perfect te zijn

Geef jezelf de ruimte om niet perfect te hoeven zijn. Tsja, misschien was een andere richting beter geweest. Je zult het niet zeker weten, want die keuze heb je niet gemaakt. Hoeveel zin heeft het dan om daarover na te denken? Misschien ben je teleurgesteld, omdat je een andere uitkomst had verwacht na het maken van een keuze. Fijn dat je dit hebt ervaren! Nu weet je dat voor de volgende keer als je voor eenzelfde keuze komt te staan.

Misschien had ik de titel van deze blog toch anders moeten noemen om meer aandacht te trekken? Ach, wie weet maak ik de volgende keer een andere keuze.

Wil jij werkelijk een volgende stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling? Misschien is een NLP opleiding dan iets voor jou! Kom eens naar een gratis NLP informatieavond, of vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze trainers.

Ja, ik wil mijzelf verder ontwikkelen