We kunnen er niet omheen, het coronavirus is overal aanwezig. Delen van de arbeidsmarkt worden stilgelegd, we worden opgeroepen om sociale contacten te beperken: een lockdown. De wereld lijkt uit balans en bij veel mensen roept dit angst op. Angst voor ziekte, voor wat er gaat komen, voor lege schappen in de supermarkt. Zelfs zover dat we denken dat toiletpapier de oplossing is in deze barre tijden… Laten we eens met onze NLP bril naar de coronacrisis kijken.

Onzekerheid

De grootste oorzaak van angst is de onzekerheid. Onze maatschappij is gericht op inbouwen van zekerheid. Denk maar aan alle verzekeringen waarmee we onzekerheid proberen buiten te sluiten. Hoe meer we willen vasthouden aan zekerheid, hoe groter de angst voor onzekerheid wordt. En juist in deze tijd, waarin we geen grip hebben op een onzichtbaar virus dat in de lucht hangt, neemt de onzekerheid toe. We maken ons zorgen over de toekomst en angst neemt plaats op de regiestoel. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om met een heldere blik naar de situatie te kijken. Ons advies? Houd je aandacht bij het hier en nu en speel in op de huidige actualiteiten. Vraag jezelf eens af wat voor zin het heeft om je nu, op dit moment, zorgen te maken over volgende maand?

Angst zaaien betekent energie geven aan de angst. Vanuit de natuurkunde weten we; alles waar je energie aan geeft groeit.

Kijk niet naar de bedreigingen

Vanuit een angstige bril zien we vooral de bedreigingen en beren op de weg. Hiermee beperken we ons zicht en missen we de kansen die deze situatie ons biedt. Hoe meer redenen er zijn om je druk te maken, hoe belangrijker het is om vooral rustig te blijven. Probeer te kijken naar wat wél kan, in plaats van niet. Maak contact via (video)bellen, in plaats van fysieke afspraken. Kijk elkaar in de ogen, in plaats van een knuffel. Maak een mooie wandeling, in plaats van naar de sportschool. Lees dat boek – of de AVPL blogs – waar je steeds geen tijd voor had. Gebruik vrije dagen om te brainstormen over je verlangens en maak een plan om dit te gaan realiseren. Start met het schrijven van dat boek wat al jaren een droom is.

Deze blog helpt je daarbij: Hoe maak je van jouw droom werkelijkheid?

Een uitnodiging tot echte gesprekken

Zit je onverwacht de hele dag thuis met je partner en/of huisgenoten? Zijn de dagen die je op kantoor doorbracht naar huis verplaatst? Dit is hét moment om contact met elkaar te maken. Opeens waait er een andere wind door onze dagelijkse routine. We ontmoeten kanten van onszelf en anderen die we nog niet kenden. Ga met elkaar in gesprek hierover. Vaak gaan we ervanuit dat de ander wel weet hoe we over de situatie nadenken, wat we lastig vinden en waar we tegenaanlopen. We zijn tot veel in staat, maar gedachtenlezen hoort daar (helaas) niet bij. We kijken allemaal met onze eigen (gekleurde) bril naar de werkelijkheid. Deze situatie nodigt uit tot verdiepende en eerlijke gesprekken.

Hoe doe je dat? Verdiepende gesprekken voeren. Lees het in de blog.

Samenhorigheid is het antwoord

Een periode als deze stimuleert om dichterbij elkaar te komen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en worden opgeroepen om elkaar te steunen waar dat kan. Massaal ontstaan groepen mensen die willen helpen. Van boodschappen doen voor ouderen tot een oppas voor kinderen die ouders met een vitaal beroep hebben. In deze samenleving, waarin individualisme hoog in het vaandel staat, worden we opgeroepen tot collectiviteit. Samenhorigheid en vriendelijkheid kost niets extra’s en brengt verlichting aan degenen die het moeilijk hebben.

Hoe ga jij om met de veranderingen die deze tijd met zich meebrengt?