Wat is jouw diepste verlangen? Waar fantaseer je over als je even niets aan het doen bent? Een diep verlangen, een droom, lijkt soms zo ver weg. We hebben een duidelijk beeld van wat we het allerliefste doen, maar vertellen onszelf dat het toch niet gaat gebeuren. Het is maar een droom… Binnen NLP geloven wij dat de meeste dromen werkelijkheid kunnen worden – en je hoeft er niet eens voor wakker te worden.

Dromen zijn niet altijd bedrog

Ook al lijkt een droom nog zo ver weg. Niets is onmogelijk, zolang je het niet hebt geprobeerd. Blijf je alleen maar dromen, dan beland je in de vicieuze cirkel van jouw fantasiewereld. Maar stel je nou eens voor… Stel je voor dat jouw droom werkelijkheid wordt. Hoe zou dat vooruitzicht zijn? Het hoeft niet vandaag, het hoeft niet volgende week. Op jouw tempo zet je de stappen naar het realiseren van dat wat je het liefste doet. Iedere stap die je neemt is er één, je hoeft alleen maar te beginnen.

Lees meer: Leef jij jouw levensmissie?

Droom er maar op los

Tijdens de NLP Practitioner opleiding kom je in aanraking met de Disney strategie, dé strategie voor het realiseren van dromen. Deze strategie komt voort uit Walt Disney, een wereldwijd symbool voor creatief succes. De Disney strategie helpt je om door middel van verschillende perspectieven je droom te realiseren. Dromen is in dit proces onmisbaar. Door te dromen krijg je een helder beeld van wat jij het liefste wilt bereiken. Waar word je blij van? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Droom over je leven, over het totaalplaatje, of droom over een specifieke situatie. Op welk gebied in je leven voel je een verlangen, ervaar je een gemis? Dit kan zijn op werkgebied; past je werk bij dat wat je het allerliefste doet? In het privéleven; voelt jouw huis als een thuis, of mis je iets? Misschien verlang je naar een partner, iemand om het leven mee te delen?

De NLP Disney strategie is dé strategie voor het realiseren van dromen.

Jouw dromen waarmaken

Dromen is heerlijk, dat ontkennen wij niet. Echter, de valkuil van je dromen is dat het daar ook vaak bij blijft. Door jouw droom te transformeren naar een doel maak je het concreet. Je wilt een bepaald doel bereiken en daar richt jij je op. Om van een droom realiteit te maken ga je na het dromen kijken hoe je jouw plan kunt realiseren. Wat heb je allemaal nodig om jouw wens te realiseren? Tijdens het dromen heb je een duidelijk beeld gekregen van wat je wilt bereiken. Je gaat als het ware een lijstje maken van alle benodigdheden om daartoe te komen. Maar pas op dat je niet in je kritische ik schiet! Daar zijn we nog niet. Op jouw lijstje kan komen te staan: een netwerk van mensen, tijd, geld, een cursus, opleiding. Alles wat in je opkomt zet je op de lijst.

Door middel van NLP leer je hoe je in het leven gaat bereiken wat je wilt bereiken. Ben jij klaar om de volgende stap te zetten?

Ja, ik wil in mijzelf investeren

Wat heb je nog nodig?

Nadat je realistisch naar jouw doel hebt gekeken en helder hebt welke stappen je mag gaan zetten, is het pas tijd voor de criticus. De criticus maakt jouw plan nog meer concreet. Deze rol laat je nadenken over hetgeen waar je nog niet aan hebt gedacht. Heb je meer tijd nodig voor de uitwerking van jouw plan? Hoe ga je dan aan tijd komen. Wil je een opleiding doen om je om te scholen, hoe kom je aan een opleidingsbudget? Is jouw plan al goed genoeg? Nu mag je met scherp gaan schieten op jouw plan.

In helikopterview

Nadat je heerlijk hebt liggen dromen, een realistisch plan hebt gemaakt en er vervolgens als criticus op hebt afgeschoten, neem je even afstand. Kijk vanuit een helikopterview naar de fases die je hebt doorlopen. Wat leer je hieruit? Op welk punt heb je een volgende stap te zetten? Deze stap neem je opnieuw mee in de rol van dromer. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf nodig: hoe ga je aan meer tijd komen? Je mag weer heerlijk gaan dromen en fantaseren. En onthoud: the sky is the limit! Alles is mogelijk. Vanuit jouw droom ga je opnieuw kijken hoe je jouw plan kunt realiseren en kijk je vanuit de criticus of het al goed genoeg is.

Op deze manier doorloop je de verschillende rollen om van jouw droom werkelijkheid te maken. Uiteindelijk kom je tot een aantal concrete stappen die jij nu al kunt gaan zetten om dichterbij jouw doel te komen. Geloof in jezelf en jouw wensen. En bovenal: vergeet niet te genieten!