Als je de vorige blogs over communicatie hebt gelezen, ben je inmiddels een stuk bekender met de oorzaak van miscommunicatie en de valkuil van aannames. De oplossing voor succesvol communiceren is eigenlijk heel simpel. Er is maar één aanname die geldt en die luidt: ‘Als de ander mij niet begrijpt, dan komt dat door mijn communicatie’. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel, we willen gehoord en begrepen worden. Pas je boodschap dus net zolang aan totdat je ervan overtuigd bent dat je doel is bereikt.

Non-verbaal communiceren

Communicatie gaat verder dan een woordenstroom die we zenden en ontvangen. Naast verbaal contact is non-verbaal contact misschien wel belangrijker. Wist je dat woorden slechts 7% van de hele communicatie bevatten? Lichaamstaal bepaalt voor 60% hoe je boodschap overkomt en intonatie 33%. Voor een optimale communicatie is het daarom essentieel om eerst contact te maken met je gesprekspartner(s). Hoe vaak gebeurt het dat boodschappen over en weer worden gezonden terwijl mensen elkaar niet eens aankijken? Soms zelfs roepend vanuit verschillende ruimtes. Eigenlijk best logisch dat je boodschap niet gehoord en begrepen wordt.

Lees ook: Hoe voorkom ik eindeloze discussies?

Contact maken via lichaamstaal

Maak daarom eerst door middel van non-verbale communicatie contact met je gesprekspartner. Dit doe je door het maken van oogcontact en door met jouw lichaamstaal aan te sluiten bij de ander. In de NLP opleiding wordt veel aandacht besteed aan het maken van verbinding door middel van Rapport. Rapport betekent afstemmen en gaat over de kwaliteit van het contact, elkaar wezenlijk ontmoeten.

Lees ook: De oplossing voor onbegrip

Leer tips and tricks over effectief communiceren!

Wil jij leren hoe je jouw communicatie kunt verbeteren? Download dan geheel vrijblijvend onze gratis Whitepaper Effectief Communiceren. In deze whitepaper vind je naast kennis over NLP communicatietechnieken ook praktische oefeningen, waardoor jij direct aan de slag kunt met jouw communicatieve vaardigheden!

De whitepaper bevat de volgende onderdelen:

  • Hoe maak je een diepgaand contact met de ander?
  • Ontdek de kracht van je eigen communicatie.
  • Verbaal en non-verbaal communiceren.
  • Hoe neem je leiding in een gesprek?
  • Word je bewust van jouw taalgebruik.

Download de whitepaper ‘Effectief Communiceren met jezelf en de ander’ geheel vrijblijvend!

Download de whitepaper