Hoe stap jij het nieuwe jaar in?

»»Hoe stap jij het nieuwe jaar in?
  • blog voornemen 1

Aan het einde van het jaar vliegen de goede voornemens ons weer om de oren. Volgend jaar doen we het massaal anders! Blijkbaar roept een nieuw jaar een drang naar verandering op. Terwijl van al deze goede voornemens vaak niets terechtkomt. Wat wil jij komend jaar anders doen? En hoe zorg je dat je jouw goede voornemens dit keer wel uitvoert?

Fundamentele gebieden in het leven

We kunnen ons leven opdelen in verschillende basisgebieden; namelijk gezondheid, relaties en werk. Deze zijn het fundament van ons leven. Wanneer één van de gebieden niet in lijn is met wie wij zijn, we ontevredenheid ervaren, of het gevoel hebben onze potentie niet kwijt te kunnen, kan dit uitwerking hebben op de andere gebieden. Ben je bijvoorbeeld niet gelukkig in je werk? Dan kan dit veel invloed hebben op je gezondheid.

Lees ook: ben ik gelukkig in mijn werk?

Inzichtvragen

Soms kunnen we een gevoel van ontevredenheid ervaren en niet goed weten waar dit vandaan komt. Je vinger leggen op dat waar het daadwerkelijk over gaat is niet altijd zo makkelijk. Misschien vind je de werkzaamheden in jouw baan hartstikke leuk, maar mis je de teamspirit? Of blijken jouw kernwaarden in het leven niet te passen bij de organisatie waar je voor werkt? Voor relaties geldt hetzelfde; een vriend waar je goede gesprekken mee hebt, kan ook een kant hebben waar je minder goed mee om kunt gaan. Inzichtvragen helpen je in deze gevallen om je bewust te maken van wat jij anders zou willen.

Wat zou je willen?

De meest eenvoudige weg om te bepalen wat je anders wilt, is gek genoeg door te bepalen wat je precies niet wilt. Waar loop je op dit moment tegenaan? Probeer dit zo klein en specifiek mogelijk te maken met behulp van de volgende vragen:

  • Op welk gebied ervaar je ontevredenheid?
    Waar gaat jouw ontevredenheid over?
    Wat zie je precies gebeuren in de situatie waarin je niet happy bent?
    Wat is jouw reactie in de situatie? Wat zie je jezelf doen en wat is jouw aandeel?
    Wat doet dit met je? Wat maakt het belangrijk voor jou?

Lees ook: Welk thema geef jij jouw jaar?

Kiezen voor het onbekende

Wat je wellicht herkent is dat de goede voornemens samen met de kerstspullen in januari weer veilig worden opgeborgen op zolder. Want stel je nu eens voor dat je echt iets gaat veranderen? Wat betekent dat voor je vertrouwde omgeving? Wat vinden mensen om je heen daarvan? Vaak houden we vast aan gedrag of gebieden die vertrouwd zijn, ook al maakt het ons niet (meer) gelukkig. Kiezen voor het onbekende gaat vaak tegen onze natuur in. Toch is het, als je een volgende stap wilt zetten, soms nodig om in het diepe te springen. Uit je comfort zone…

Wanneer start jij?

Over goede voornemens zijn de meningen verdeeld. Want waarom wachten met verandering als je nu niet meer tevreden bent? Een nieuw jaar in het vooruitzicht kan juist stimuleren om de stappen te zetten die je anders niet zou doen. Zie het als een schone lei, klaar om opnieuw beschreven te worden.

Lees ook: Voornemens die je wél volhoudt

5 december 2018|0 Reacties

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op