In je burcht, Uit je burcht

»»In je burcht, Uit je burcht

Soms gebeurt er in een gesprek of samenzijn iets onverwachts met je, iets wat eigenlijk niet past bij de situatie. Misschien klap je dicht en weet je niets meer te zeggen. Of je wordt buitenproportioneel kwaad, niet passend bij de situatie. Of er vindt iets pijnlijks of belangrijks plaats en de ander houdt een theoretische verhandeling waarin hij of zij vertelt dat het eigenlijk niet erg is en wel hierom.

Of het wordt emotioneel en jij of de ander maakt een flauwe opmerking of grap. Dan gebeurt er iets raars in het contact: het is alsof er een muur is opgetrokken tussen jou en de ander. Er is een verdedigingsmechanisme in werking getreden en echte communicatie is (tijdelijk) onmogelijk geworden.

Iedereen maakt van dit soort verdedigingsmechanismen gebruik, en helaas hebben veel conflicten en verstoorde relaties hun wortels in dit mechanisme.

In de opleiding NLP wordt dit mechanisme behandeld, Daarnaast heeft de Academie voor Psychologica een boekje uitgegeven over dit onderwerp. Het boekje “In je burcht, Uit je burcht’ biedt een werkzaam model om beter te leren omgaan met je gevoelens en emotionele reacties in relatie tot anderen. Het model biedt een uitweg uit de metaforische burcht – die we gebouwd hebben om onszelf te beschermen – waardoor we ruimte geven aan wat er werkelijk speelt.

De in dit boekje beschreven burcht mechanismen werd onder andere ontwikkeld op basis van jarenlange observatie van onze (NLP-) cursisten. Drs. Chris van de Velde1 ontwikkelde de theorie, legde er het psychologische fundament voor en maakte er een praktisch en werkbaar model van. De Academie voor Psychologica2 werkte het in de praktijk verder uit en koppelde het aan GEIN, een formule uit ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall B. Rosenberg3.

WE ONTVANGEN GRAAG REACTIES VAN MENSEN DIE HET BOEKJE GELEZEN HEBBEN.

U kunt uw reactie kan via deze weblog geven.

Via deze link kunt het u het boekje bestellen

22 februari 2015|0 Reacties

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op