Persoonlijke groei

»»Persoonlijke groei

Persoonlijke groei is een globale omschrijving van heel specifieke individuele processen, die op elk terrein in ieders leven speelt, zowel privé als zakelijk, net als de wens ‘ik wil me (verder) ontwikkelen’. Ontwikkeling heeft echter veel verschillende betekenissen.

Ontwikkeling in de zin van persoonlijke groei betekent dat je meer en meer wordt wie je diep van binnen bent. Je ‘ui’ wordt afgepeld om bij je kern te kunnen komen. Alleen, als je deze metafoor doordenkt, dus de ui afpelt, wat blijft er dan over? Dan blijkt er nog iets te ontbreken. Je zou de ui in zijn geheel in vruchtbare aarde kunnen planten, zodat die gaat uitlopen en groene sprieten krijgt – om te beginnen onder de grond. Dan komt er een dag dat de sprieten de grond uitkomen en zichtbaar worden. De sprieten hebben de ui als basis, inclusief de rokken, velletjes en vliezen, van daaruit konden de sprieten en uiteindelijk een sterke plant groeien.

We zijn allemaal geboren met een ingebouwde drang tot groei en ontwikkeling. We zijn ons leven lang bezig onszelf tot expressie te brengen via onze potentie en talenten. Ons mens-zijn verbindt ons, onze persoonlijke weg is uniek. Kijk je op deze manier naar je ontwikkeling, dan wordt het veel makkelijker jezelf te accepteren, met alles erop en eraan. Alles wat je hebt meegemaakt, heeft je geleid naar elk moment in je verleden en naar het hier en nu. Alleen jij kent de waarde van je geschiedenis, alleen jij weet wat je nodig hebt om verder te groeien.

Test
Stel: je bent bezig met een interessante klus, in de flow en geconcentreerd, volledig in harmonie met je klus. Dan gaat de deurbel en op de stoep staat iemand die iets aan je wil verkopen, of je ergens over wil spreken, die ontevreden is of boos. De vraag is hoe je in zo’n situatie je concentratie en harmonie vasthoudt.
Dit zijn de ultieme testmomenten, want direct afhankelijk van wat jij jezelf tot doel had gesteld: wil je altijd in harmonie met anderen zijn of had je besloten dat je je grenzen vaker of beter gaat stellen, zodat je je bezoeker vriendelijk en beslist duidelijk maakt dat hij of zij zeer ongeleden komt? Welke eigenschap wil je bij jezelf verder ontwikkelen? Wat past in dit voorbeeld bij jou? Kun je er op zo’n moment voor kiezen om anders te reageren dan je altijd deed of floept je automatische reactie er direct uit? Je kunt je ook afvagen waarom je hebt opengedaan als je eigenlijk niet gestoord wilde worden.
Maar goed, dat is achteraf, je hebt immers al opengedaan, de telefoon beantwoord, of je bent naar die vervelende receptie gegaan, of … Nu heb je weer een keuze: sta je open voor het waardevolle dat die situatie wellicht voor je in petto heeft of sluit je je van binnen af?

Keuzes, keuzes, keuzes … Hoe meer je achter je gedrag en keuzes kunt staan, hoe dichter je bij jezelf bent. Dat is een test die zich elke dag weer aandient.

Wederzijdsheid
Contact met anderen is wederzijds; in wederzijdsheid kunnen we groeien. Als we openstaan voor elkaar, kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. Samen zijn we sterker, alleen is maar alleen. Het delen van ervaringen en elkaars spiegel zijn, werkt stimulerend. Daarom is het werken in groepen zo zinvol: het effect van wat gezegd of gedaan wordt, is direct merkbaar.

In contact
Meestal ervaren we het contact met een ander op twee manieren en die twee wisselen elkaar voortdurend af: we zien de ander als een ‘het’ of een ‘jij’.
Zien we de ander als een ‘het’, dan vragen we ons misschien af wat die ander voor ons kan betekenen, of hij of zij dezelfde normen en waarden hanteert dan wij. Dan valt het ons op dat de ander ABN spreekt, bekakt of met een dialect. Dan letten we op uiterlijk, huidskleur, outfit, status en alles wat met de ‘buitenkant’ te maken heeft. Hier is niets mis mee, maar het is slechts een deel van hoe we in contact met een ander kunnen zijn. Zijn we veel met de buitenkant, de het-kant bezig, dan verliest de ander zijn dimensie en krijgt geen diepte.
Als we de ander ook zien als een ‘jij’, dan maakt het niet uit hoe iemand er uitziet, waar die vandaan komt en of die iets voor ons kan betekenen. Dan is de kwaliteit van het contact anders, het krijgt diepgang en is er meer begrip voor de eigenheid van de ander.

Precies daar waar contact samenkomt met de wil tot leren, ontstaat persoonlijke groei. En het is in onze NLP opleiding hoe je leert om werkelijk contact te maken met de ander.

4 juli 2014|0 Reacties

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op