Het begint al ’s ochtends na het opstaan, wat trek je aan? Vervolgens sta je voor de koelkast, wat ontbijt je? Niet veel later vraagt je collega tijdens het teamgesprek welke taak jij in het proces wilt oppakken. Al die keuzes! Twijfelen lijkt voor sommige mensen een standaard onderdeel in het maken van een keuze. Wikken en wegen, voor- en nadelen afwegen, advies vragen. Je lijkt soms geen stap verder te komen. Hoe ga je om met deze soms chronische twijfel?

Twijfelen, wat is dat?

Vanuit twijfel ontstaat vaak het verlies van overzicht in een situatie. Je voelt je onzeker en bent bang om een verkeerde keuze te maken. Misschien weet je niet goed wat je wilt waardoor je het moeilijk vindt om je richting te bepalen. Twijfel gaat vaak hand in hand met angst. Dat kan angst zijn om het fout te doen, angst om los te laten, angst voor het onbekende, of angst om zekerheid te verliezen. Ook kan twijfel ontstaan wanneer verstand en gevoel niet op één lijn liggen. Je denkt te veel na over een situatie en maakt geen contact met je gevoel. Je gevoel weet vaak heel goed wat jij wilt. De twijfel ontstaat zodra je gedachten zich ermee gaan bemoeien. Van binnen “knaagt” het, ergens voelt het toch niet goed. De twijfel slaat toe…

Lees ook: Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen

Twijfelen geeft inzicht

Wanneer je twijfelt over een bepaalde situatie, kan dit betekenen dat er een bepaald tekort is. Je mist iets in de situatie waardoor je niet zeker weet of het bij je past, of in lijn is met jouw belangrijke waarden. Misschien mis je kennis, ervaring, of zelfvertrouwen. Een periode van twijfelen biedt ruimte voor zelfreflectie. Hoe ga je met de situatie om? Geef dan ook ruimte aan het twijfelen om te onderzoeken wat voor jou echt belangrijk is.

Onderzoek je twijfel

Door te onderzoeken waar je twijfel vandaan komt, krijg je inzicht in wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat betekent keuze A voor jou en wat betekent B voor jou? Leg deze waarden op beide handen en voel welke zwaarder weegt. Door bewust te worden van jouw waarden in het leven kun je deze gebruiken als een kompas bij het bepalen van je richting.

Falen bestaat niet, alleen feedback

Accepteer dat je het nog niet weet en dat is oké. Als je nog geen ruimte ervaart om een keuze te maken, doe dat dan nog niet. Natuurlijk is eindeloos twijfelen ook niet aan te raden. Geef jezelf daarom een deadline. Voor wanneer is het noodzakelijk dat de keuze gemaakt is? Laat het tot die tijd dan los. Je kunt er zolang als je wilt over nadenken, maar daarmee kom je vaak niet veel verder. Je kunt het vergelijken met rondjes blijven rijden op een rotonde waarbij je niet weet welke afslag je wilt nemen. Besef dat je niet kunt falen. Iedere situatie nodigt je uit tot feedback. Dit zijn vaak de leermomenten waardoor je persoonlijk kunt groeien.

Ieder mens heeft vrijheid van conclusie

Besef dat je de ruimte hebt om altijd van mening te veranderen. De keuze die je vandaag maakt, kan en mag morgen weer anders zijn. Betekent dit dat je wispelturig bent, of niet sterk genoeg in je schoenen staat? Dat zijn allemaal eigen interpretaties. Laat het los zodat ruimte ontstaat om jezelf te leren kennen. Als je bewust bent van hoe jij de dingen aanpakt, kun je hierop anticiperen. Hierdoor benut je jouw kwaliteiten in plaats van dat je ertegen in verzet gaat.

Intern of extern gerefereerd?

Door weinig zelfvertrouwen kun je veel waarde hechten aan de mening van anderen. Je bent dan extern gerefereerd. De twijfel kan toeslaan wanneer al die verschillende meningen behoorlijk uiteen blijken te liggen. Besef dat iedereen vanuit zijn of haar eigen wereldmodel kijkt. Vraag 10 verschillende mensen en ontvang 10 verschillende antwoorden. Hoeveel waarde hecht je aan deze antwoorden? Blijf in contact met je innerlijke stem, je interne referentie. Ook wanneer je advies krijgt van een in jouw ogen expert.

Veel van onze cursisten starten een NLP opleiding, omdat zij meer zelfvertrouwen willen ontwikkelen. NLP helpt je om inzicht te krijgen in wat je wilt, waardoor je makkelijker keuzes maakt. Hoe is dit voor jou? Druk op onderstaande knop en vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze trainers!

Ja, ik wil mijzelf verder ontwikkelen