Weten wat je wilt, kiezen voor jezelf en je eigen pad bewandelen zijn voor veel mensen geen makkelijke opgaven. Beperkende gedachten gooien al gauw roet in onze wensen en verlangens. Vaak zijn we vooral bezig met wat de omgeving gaat denken over onze plannen. Grote beren marcheren voorbij als jij je verlangens wilt volgen. Wat maakt dat de verwachtingen en meningen van onze omgeving zo belangrijk voor ons zijn?

Belemmerende overtuigingen

Hetgeen wat ons vaak zo weerhoudt om echt te kiezen voor onszelf, zijn onze eigen belemmerende overtuigingen. Overtuigingen die wij in de loop van ons leven hebben opgebouwd en voor waarheid zijn gaan aannemen. Vanaf onze opvoeding, basisschooltijd, studie tot het werkende leven; overal hebben we bepaalde overtuigingen ontwikkeld die ons vertellen hoe we moeten zijn. Daarmee creëren we op onbewust niveau een houding die we continu aanpassen aan hoe wij denken dat andere mensen vinden dat we moeten zijn.

Aangeleerde strategieën

Veel mensen herkennen misschien bij zichzelf belemmerende overtuigingen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik mag er niet zijn’, ‘ik wil niet afgewezen worden’, of ‘ik mag niet falen’. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat we onze houding aanpassen. We leren onszelf strategieën aan om met deze overtuigingen om te gaan. In gedachten zijn we, vaak op onbewust niveau, continu bezig om ons gedrag zo aan te passen dat we het gevoel hebben goed genoeg te zijn, gezien en geaccepteerd te worden.

Lees ook: Wat wil je worden als je later groot bent?

Waar je aandacht aan geeft groeit

Hoe harder we werken aan deze aangepaste identiteit, hoe groter de belemmerende overtuigingen worden. Zeker wanneer we gecomplimenteerd worden voor prestaties die we hebben behaald en erkenning krijgen voor aangepast gedrag. We houden de belemmerende overtuigingen zelf in stand door iedere ervaring uit te leggen als een bevestiging dat het zo is, het zie-je-wel-principe. Alle beperkende gedachten identificeren we met onszelf.

Wist je dat we ruim 40.000 gedachten per dag hebben?

Als we al deze gedachten voor waar zouden aannemen, wordt het best moeilijk om richting te bepalen. Daarbij komen nog de gedachten en meningen uit onze omgeving, die ook weer ontstaan door ieders individuele opvoeding en overtuigingen. De combinatie van kiezen voor jezelf en aanpassen aan je omgeving is dus zacht gezegd onmogelijk.

Durf jij jezelf te laten zien?

Stel nu dat jij de verwachtingen van je omgeving loslaat. Dat je echt gaat kiezen voor jezelf, zonder belemmeringen en beperkingen. Hoe voelt dat voor jou? En waar voel je weerstand? Daar waar je het meest van weggaat, is vaak juist de plek om te zoeken naar het antwoord. Er heerst een negatieve associatie in de maatschappij met jezelf laten zien. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, ‘je mag niet opvallen’, zijn van die boodschappen die we in ons leven te horen hebben gekregen.

Lees ook: Hoe ontwikkel ik persoonlijk leiderschap?

Kiezen voor jezelf

Kiezen voor jezelf betekent ook loslaten van zekerheid. Misschien wil je stappen in je leven zetten, waarvan je de uitkomst nog niet weet. Toch de sprong nemen vraagt om moed. Met een belemmerende overtuiging zoals ‘ik mag niet falen’, is dat een grote uitdaging. Schaamte zorgt ervoor dat we bang zijn om onszelf te laten zien, om fouten te maken. Zoals Nelson Mandela benoemde in zijn Inaugurele Rede:

“We vragen onszelf af: Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn? Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn?”

Met jezelf kleiner maken en je aanpassen aan de verwachtingen van anderen bewijs je niemand een dienst. Juist door te kiezen voor jezelf, stimuleer je anderen om ook eigen keuzes te gaan maken.

In de volgende blog lees je hoe erachter komt wat je overtuigingen zijn en wat je wilt in het leven

Herken jij dit? En wil je loskomen van belemmerende overtuigingen en het willen voldoen aan de verwachtingen in je omgeving?

Een NLP opleiding maakt je bewust van jouw overtuigingen. Ben jij klaar om je los te maken?

Ja, ik wil mijzelf (verder) ontwikkelen