Als we zo gewend zijn om ons aan te passen aan onze omgeving en de verwachtingen van anderen, kan het best moeilijk zijn om ineens te bepalen wat jij zelf eigenlijk wilt. Patronen die we al jaren naleven loslaten en een andere richting kiezen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien weet je eigenlijk niet goed wie je bent en wat je wilt in je leven? Al die jaren hebben externe factoren voor jou bepaald hoe jij je leven lijdt. Ja je leest het goed: lijden. Hoe zorg je dat lijden overgaat in het leiden van je leven?

Bewust worden van je overtuigingen

Het begint allemaal met bewustwording. Door erachter te komen wat de betekenis van jouw gedrag is, leer je welke overtuigingen je naleeft. Stap één is dus herkenning. Zoom eens uit op je leven en maak er een plaatje van. Je werk, je woonplaats, relatie, vrienden; hoe zien deze gebieden eruit voor jou? En misschien nog wel belangrijker: welk gevoel heb je hierbij? De stap naar bewustwording is vaak een gevoel van onrust en ontevredenheid. De huidige situatie stroomt niet met de persoon die jij ten diepste bent.

Lees ook: Loslaten van belemmerende overtuigingen

Boven je angsten gaan staan

Goed, je weet op welke gebieden je onrust voelt. Een gevoel van ontevredenheid die jou vertelt dat de situatie niet in lijn is met wat jij belangrijk vindt. Kijk eens naar dit gebied en jouw gedrag daarin. Wat maakt dat je doet zoals je doet? Welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag? Misschien heb je de overtuiging dat je niet alleen kunt zijn. Dat je eenzaam bent zonder veel vrienden? Of dat je niet de capaciteiten hebt voor een andere baan? Deze overtuigingen zitten vaak zo diepgeworteld dat, als je het al zou kunnen loslaten, dit zorgt voor spanning en stress. Om jouw leven te gaan leiden en zelf richting te geven, mag je boven deze angsten gaan staan. Jij laat los wat je tegenhoudt om te worden wie je wilt zijn.

Lees ook: Hoe geef ik mijn grenzen aan?

Wie ben je dan wel?

Vaak weten we inmiddels heel goed wat we niet willen, waar we ongelukkig van worden. Hoe kom je erachter wat je wel wilt en wie je wilt zijn? Alles wat je aandacht geeft groeit. Door de focus van onze gedachten te leggen op wat we niet willen, is het moeilijk om een richting te bepalen. We lopen ergens van weg in plaats van ergens naartoe, wat maakt dat we eigenlijk stuurloos in het leven staan. Denk maar aan de quote uit Alice in Wonderland:

‘Kunt u mij vertellen, welke kant ik vanaf hieruit op moet?’ ‘Dat ligt eraan waar je naartoe wilt’ zei de Kat. ‘Het maakt me niet zoveel uit waar naartoe’ zei Alice. ‘Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat’ zei de Kat.

Bepaal je waarden

Zonder te weten welke kant je op wilt, wordt het moeilijk om je doelen te behalen. Weten waar je voor staat en waar je voor gaat is dan ook essentieel in het ontwikkelen van leiderschap in je leven. We noemen dit ook wel je waarden – waar sta je voor – en je missie – waar ga je voor. Je waarden bepaal je door jezelf af te vragen wat jij belangrijk vindt in het leven. Waar krijg je energie van? Waar word je ontzettend blij van? En ook; wat maakt je boos? Wat wil je absoluut niet? Deze woorden geven inzicht in jouw kernwaarden. Je kernwaarden geven richting aan de keuzes die je maakt.

Wat is je missie?

Weten hoe jij je leven wilt leiden is de volgende stap voor het bereiken van persoonlijk leiderschap. Je missie bepaalt de richting die je op gaat. Met iedere stap die je zet en iedere keuze die je maakt, zet je een stap in de richting van wat jou ten diepste drijft. Een missie is verbonden met je kern, die zich in de loop van het leven steeds meer gaat ontvouwen. Een missie vertelt je waarom je bepaalde keuzes maakt. Vaak zie je vanuit je kindertijd al een lijn in wat jouw missie is. Wat deed je onbewust als kind? Was je vaak de bemiddelaar tussen vriendjes en vriendinnetjes? Was je de entertainer? Of zorgde je dat mensen om je heen het fijn hadden? Je missie maakt helder waar jij voor gaat.

In de volgende blog lees je over het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Welke rol heb jij in je leven? Ben jij de regisseur of heb je een bijrol? Weet jij wat jouw belangrijkste waarden en missie zijn? We helpen je graag op weg!

Ja, ik wil mijzelf (verder) ontwikkelen