De regisseur worden in jouw leven uit zich in de manier hoe jij richting geeft aan jezelf en jezelf leidt. We noemen dit persoonlijk leiderschap. Als je leider bent in je eigen leven, sta jij zelf aan het stuur. Jij bepaalt de richting die je op gaat vanuit je eigen waarden en missie, vanuit authenticiteit. Omgevingsfactoren staan los van de keuzes die je maakt. Misschien dat dit keuzes zijn die anderen niet altijd begrijpen, of weerstand oproepen. Je begrijpt dat ieder individu reageert vanuit zijn eigen wereldmodel en je laat hier niet door beïnvloeden.

Patronen doorbreken

Klinkt goed hé? Leiderschap in je leven gaat over leidinggeven aan jezelf. Een keuze die je iedere dag opnieuw voor jezelf kunt maken. Het is geen verandering die je van de één op de andere dag maakt, het is een proces wat dagelijks met je mee gaat. Iedere dag zet je stappen in het kiezen voor jezelf, waardoor dit proces steeds vanzelfsprekender wordt. Het begint allemaal met de bewustwording waarom je bepaalde keuzes maakt en wat je het allerliefste zou willen. Hierdoor kun je vanuit een bewustzijn in actie komen en een andere keuze gaan maken. Langzamerhand doorbreek je de patronen die je in de loop van het leven hebt opgebouwd.

Lees ook: Loslaten van belemmerende overtuigingen

Leef vanuit jouw kernwaarden

Als je hebt bepaald wat jouw kernwaarden zijn, kun je deze als leidraad in je leven gebruiken. Denk aan waarden zoals vrijheid, eerlijkheid en verbinding. Je baseert de keuzes die je maakt op deze kernwaarden. Hierdoor kies je iedere dag voor wat jij belangrijk vindt. Je einddoel, of je missie, staat als een wazige stip aan de horizon. In plaats van je blind te staren op dat wat je uiteindelijk wilt bereiken, zet je bijna onbewust iedere dag stappen in de richting van jouw missie.

Neem je verantwoordelijkheid

Leiderschap betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de manier hoe jij je leven leidt. Verantwoordelijkheid is iets anders dan verantwoording afleggen, wat betekent dat je uitleg geeft aan de dingen die je doet. Verantwoordelijkheid betekent dat je beseft dat je zelf invloed hebt op hoe je leven eruit ziet door de keuzes die je maakt. Wanneer je dit beseft, begrijp je dat wanneer je niet tevreden bent in een bepaald gebied, je de vrijheid hebt om een andere keuze te maken. Niemand verplicht jou om te doen wat je doet. Er is altijd een andere keuze.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ben je niet tevreden over wat je krijgt? Doe dan wat anders.

Lees ook: Wat wil je worden als je later groot bent?

Heldere doelen stellen

Weet je welke richting je op wilt? Waar je energie van krijgt en hoe je jouw leven wilt leiden? Door heldere doelen te stellen maak je jouw doelen concreet. In de NLP opleiding maken we gebruik van het Outcome model. In dit model hanteren we vijf basisvoorwaarden waar een doel aan moet voldoen:

  1. Onder eigen controle; je hebt zelf invloed op de uitkomst van het doel. Een doel zoals ‘ik word aangenomen voor die baan’ voldoet niet aan deze voorwaarde, dit ligt onder invloed van iemand anders.
  2. Positief geformuleerd; dat wat je aandacht geeft groeit. Focus je dus op wat je wél wilt bereiken in plaats van niet. Dus niet: ‘ik wil stoppen met roken’, maar ‘ik wil gezond leven’.
  3. Zintuiglijk specifiek; maak het tastbaar. Wat zie je jezelf doen als je dit doel bereikt hebt? Wat hoor je? Hoe voel je je? En wat ziet je omgeving aan jou?
  4. Ecologie; is jouw doel ecologisch verantwoord voor jou en je omgeving?
  5. Tijd en context; maak het concreet. Waar en met wie wil je dit bereiken? Wat heb je nodig en wanneer zet je de eerste stap?

In de NLP opleiding leer je effectief doelen te stellen en strategieën te bepalen. Hierdoor bereik je eerder wat je wilt bereiken in het leven. Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw leven?

Ja, ik wil mijzelf (verder) ontwikkelen

Kies voor wat jij het liefste doet

Binnen het gebruik van dit model komen ook onderdelen zoals je huidige situatie, probleemsituatie en hulpbronnen. Hierbij zoomen we in op de oorzaak van het probleem waar je tegenaan loopt in de richting van jouw doel. Wat maakt dat je nog niet doet wat je het allerliefste zou willen? En misschien nog wel belangrijker; wat levert dit probleem je op? Ieder probleem heeft namelijk een positieve intentie, anders zou je het probleem niet in stand houden. Welke hulpbronnen heb je nodig bij het bereiken van jouw doelen?