Vliegangst

»»Vliegangst

Wat bracht je bij NLP, wat wilde je leren?

Ik wilde assertiever worden, niet meer steeds vluchten als een gesprek te moeilijk werd of bij een conflict.

Waarom koos je voor NLP?

Ik kende NLP niet, ik had er alleen van een vriendin over gehoord. Daarom bezocht ik een informatieavond. Ik worstelde al jaren met een probleem en had al op veel manieren geprobeerd eraf te komen. Daarom was ik kieskeurig geworden over wat bij me past.

Waarom koos je voor de Academie voor Psychologica en waarom in Best?

De inhoud sprak me aan en ik dacht: als ik een ander kan helpen, dan komt het met mij ook wel goed.

Ik vond AVPL via facebook en heb veel gegoogeld. Dat ik voor Best koos, was omdat ik het moeilijk vind om alleen in de auto op de snelweg te rijden. Best was makkelijk bereikbaar voor me.

Bleek je probleem anders, ingewikkelder of groter tijdens de opleiding?

Of ik het nu wel of niet wilde, er waren momenten dat ik vluchtte. Soms legde de trainer een onderwerp uit waarin ik mezelf herkende. Dan dacht ik: ik ga dit echt niet vertellen! Maar tijdens de opleiding leerde ik dat ik eerst mezelf moet helpen voordat ik een ander kan helpen.

Wat was je mooiste leermoment?

Dat was toen een trainer een onderwerp besprak en de interventie die erbij  hoort. Daar herkende ik mezelf helemaal in. Ik had inmiddels mijn wegvluchten wat meer in de hand en omdat ik wel voelde dat er iets heel dieps onder zat, koos ik ervoor als demo de oefening te doen. Ik wilde weleens weten wat het ‘iets ‘was, daar was ik immers al jaren naar op zoek.

Dit was een ommekeer voor me. De weken erna hoefde NLP voor mij niet meer. Ik had mijn doel bereikt en merkte dat ik aan het veranderen was. Mijn vluchtneiging werd beduidender minder, sterker nog, ik ging conflicten niet meer uit de weg. Ik leerde de juiste vragen te stellen, niet in de verdediging maar de ander uitdagen na te denken. Nog steeds heb ik er veel plezier in om mezelf, maar ook een ander de juiste vraag te stellen. Heerlijk dit inzicht, voor beide partijen.

Wat is NLP volgens jou?

NLP is het opnieuw programmeren van je denkwijze, je gedrag, gevoel enz. Jezelf veranderen zonder jezelf of een ander schade toe te brengen.

Wat was je belangrijkste les, hoe ben je veranderd en wat heeft het je gebracht?

Tijdens de opleiding was ik al aan het veranderen. Mensen in mijn omgeving zeiden al ‘wat ga jij met sprongen vooruit zeg!’ Dit motiveerde mij weer om door te gaan. Langzaam maar zeker ging NLP me steeds beter af.

Ik besef nu dat iedereen gelijkwaardig is. Als kind werd me vaak verteld dat dokters en directeuren ‘meer’ zijn dan burgers. Nu weet ik beter en dat geeft me een heel andere kijk op de maatschappij, zoals dat iedereen een eigen beeld van de ‘wereld’ heeft. Als je in je eigen wereld kunt zijn, je je ook kunt verplaatsen in die van de ander, en als beide werelden elkaar echt kunnen ontmoeten, pas dan is een eerlijk gesprek mogelijk.

Heb je nog leerwensen?

Mijn belangrijkste doel was mijn vliegangst overwinnen. Maar ik dacht niet dat dit  zou lukken, want daar vecht ik heel lang tegen. Toch hadden mijn man en ik een reis naar Tenerife geboekt, natuurlijk kwam die angst op. Toen ik anderen vroeg naar hun ervaring, bleek dat iedereen die eerste vliegreis nog goed weet. Die maakt dus indruk. Ik bereidde me goed voor: als het vliegen echt een ramp zou zijn, dan zou ik met de boot terug gaan naar het vaste land en daarna de trein nemen.

Toen gaf NLP me de beste tip: ‘anker’ in moeilijke situaties.

Ik vond een anker dat bij me past. Daarmee ben ik in het vliegtuig gestapt en er ging een wereld voor me open. Het opstijgen vond ik doodeng, moor ik had mijn angst in de hand: ik was de baas, niet mijn angst. Ik was de regisseur! Dat moment was de ‘kers op de taart’, mijn onbewuste werd bewust. Wat een ervaring. Op de terugweg wist ik wat zou komen, het opstijgen vond ik weer eng moor ik ging er nu anders mee om. Ik had het immers al meegemaakt en kon mijn anker goed inzetten, het ging bijna vanzelf.

Nu pas ik NLP nog vaak toe bij de selectiespelers van de voetbalclub voor wie ik als sporttherapeut werk, bijvoorbeeld in het stellen van de juiste vragen. Daardoor kijkt een speler vaak direct naar het eigen gedrag of we komen tot een antwoord waar we aan kunnen werken. Goed voor het hele selectieteam ODC in Boxtel.

Zou je de Academie voor Psychologica aanbevelen?

Jazeker. De academie leert je zelfinzicht en hoe je een ander zelfzicht kunt geven. Hierdoor verandert het gedrag en gevoel. Ik kan ander niet veranderen, maar ik kan wel een handreiking doen.

Heb je nog een tip ter verbetering voor de academie?

Zowel de opbouw van de lessen als de lestijden om de drie weken was prima. De intervisie daar tussendoor was geweldig. Je neemt dan de lesstof nog eens door met je groepje en kunt ervaringen uitwisselen.

Het examen was voor mij niet nodig, omdat NLP op zich al voldoende ervaring was. Ik vind wel dat de trainer tijdens het praktijkexamen subject moet zijn, want alleen dan kan hij/zij je echt beoordelen. Bij mijn examen kwam de trainer er pas later bij en kreeg alleen van mijn medekandidaten een verslag.

Ik ben enorm gegroeid tijdens de opleiding. Ik wil de masteropleiding nog volgen, maar ik hik wat tegen het examen aan, de enige reden dat ik het nu nog niet doe.

De NLP opleiding van de Academie voor Psychologica is voor jong en oud, en voor iedereen die inzicht wil in zichzelf en wil weten waarom je reageert zoals je reageert. Je leert hoe je je gedrag kunt veranderen, hoe dit moet en hoe niet! Je leert dat gevoelens soms van vroeger zijn en soms zelfs van een ander. Je leert hoe daarmee om te gaan. Je geschiedenis kun je niet veranderen, je gedachten en gevoelens en alles wat daarbij komt wel.

NLP zorgt vaak voor een ommekeer ten goede in je leven. Niks zweverigs, gewoon realiteit. En het werkt, daar ben ik een voorbeeld van. Ik was sceptisch, maar ben nu zo blij dat NLP op mijn pad is gekomen. Ik heb er de rest van mijn hele leven plezier van.

Zo, ik ga weer een vliegvakantie boeken. Wie had dat ooit gedacht, ik heb nog zo’n 20 jaar in te halen.

Jeanne

25 november 2017|0 Reacties

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op