NLP Cursist Jeanne overwon haar vliegangst met behulp van NLP. In dit interview vertelt ze wat NLP haar heeft gebracht en hoe zij de opleiding bij AVPL heeft ervaren.

Wat was voor jou aanleiding om te starten met een NLP opleiding?

“Ik wilde assertiever worden, niet meer steeds vluchten als een gesprek te moeilijk werd of bij een conflict”.

Wat maakte dat je koos voor NLP?

“Ik worstelde al jaren met een angstprobleem en had al op vele manieren geprobeerd er vanaf te komen. Niets hielp en daarom was ik kieskeurig geworden over wat bij me past. Een vriendin van mij vertelde over NLP. Ik heb toen eerst een informatieavond bezocht”.

Waarom koos je voor de AVPL en de locatie Best?

“Via Facebook kwam ik terecht bij AVPL. Tijdens de informatieavond sprak de inhoud mij aan. Ik dacht: “Als ik leer hoe ik een ander kan helpen, dat komt het met mij ook wel goed”. De locatie Best was omdat ik het moeilijk vond om alleen in de auto op de snelweg te rijden. Best was makkelijk bereikbaar voor me”.

Bleek je probleem anders, ingewikkelder of groter tijdens de opleiding?

“Of ik het nu wel of niet wilde… er waren momenten dat ik vluchtte. Soms legde de trainer een onderwerp uit waarin ik mezelf herkende. Dan dacht ik: ‘ik ga dit echt niet vertellen!’ Tijdens de opleiding leerde ik dat ik eerst mijzelf moet helpen, voordat ik een ander kan helpen. Ik ben het daarom wel aangegaan”.

Wat was je mooiste leermoment?

“Mijn mooiste leermoment was toen de trainer een onderwerp besprak waar ik mijzelf helemaal in herkende. Ik had inmiddels mijn wegvluchten wat meer in de hand en omdat ik voelde dat er iets heel dieps onder zat, koos ik ervoor om als demo de oefening te doen. Ik wilde weten wat mijn angst was, daar was ik immers al jaren naar op zoek. Dit was een ommekeer voor me. Mijn vluchtneiging werd beduidend minder en ik ging conflicten niet meer uit de weg. Ik leerde de juiste vragen te stellen, niet in de verdediging te schieten, maar de ander uit te dagen na te denken”.

Wat heeft NLP je nog meer gebracht?

“Tijdens de opleiding was ik sterk aan het veranderen. Mensen in mijn omgeving zeiden: ‘wat ga jij met sprongen vooruit!’ Dit motiveerde mij om door te gaan. Mijn grootste les is geweest dat ik besef dat iedereen gelijk is. Als kind werd me vaak verteld dat dokters en directeuren ‘meer’ zijn dan burgers. Nu weet ik beter en dat geeft me een heel andere kijk op de maatschappij. Net zoals dat iedereen een eigen beeld van de ‘wereld’ heeft. Als je in je eigen wereld kunt zijn en je kunt verplaatsen in die van de ander, dan kunnen beide werelden elkaar echt ontmoeten. Pas dan is een eerlijk gesprek mogelijk”.

Het opstijgen vond ik doodeng, maar ik had mijn angst in de hand: ik was de baas, niet mijn angst. Ik was de regisseur!

Mijn belangrijkste doel was om mijn vliegangst te overwinnen. Ik had niet gedacht dat dit zou lukken, want ik vecht daar al heel lang tegen. Toch hadden mijn man en ik een reis naar Tenerife geboekt. Natuurlijk kwam die angst op. Ik bereidde me goed voor. Als het vliegen echt een ramp zou zijn, dan zou ik met de boot terug gaan naar het vaste land en daarna de trein nemen.

NLP gaf mij de beste tip; plaats een ‘anker’ voor in moeilijke situaties. Ik vond een anker dat bij me past. Daarmee ben ik in het vliegtuig gestapt en er ging een wereld voor me open. Het opstijgen vond ik doodeng, maar ik had mijn angst in de hand: ik was de baas, niet mijn angst. Ik was de regisseur! Op de terugweg wist ik wat zou komen, het opstijgen vond ik weer eng maar ik ging er nu anders mee om. Ik had het immers al meegemaakt en kon mijn anker goed inzetten, het ging bijna vanzelf”.

Welke rol heeft NLP nu in je dagelijks leven?

“Ik pas NLP vaak toe bij de selectiespelers van de voetbalclub waar ik als sporttherapeut werk. bijvoorbeeld in het stellen van de juiste vragen. Daardoor kijkt een speler vaak direct naar zijn eigen gedrag, of we komen tot een antwoord waar we aan kunnen werken. Goed voor het hele selectieteam ODC in Boxtel”.

Hoe heb je de opleiding bij AVPL ervaren?

“Zowel de opbouw van de lessen als de lesdagen om de drie weken waren prima. De intervisie tussendoor was geweldig. Je neemt dan de lesstof nog eens door met je groepje en je kunt ervaringen uitwisselen. Het examen was voor mij niet nodig, omdat NLP op zich al voldoende ervaring was. Ik ben enorm gegroeid tijdens de opleiding en wil de Master opleiding nog volgen, maar ik hik nog wat tegen het examen aan.

NLP zorgt voor een ommekeer in je leven. Niks zweverigs, gewoon realiteit. En het werkt! Daar ben ik een voorbeeld van.

Wat wil je toekomstige cursisten meegeven?

“De NLP opleiding is voor iedereen die inzicht wil in zichzelf en wil weten waarom je reageert zoals je reageert. Je leert hoe je je gedrag kunt veranderen, dat gevoelens soms van vroeger zijn en soms zelfs van een ander. Door dit inzicht leer je hoe je daarmee om kunt gaan. Je kunt je geschiedenis niet veranderen, je gedachten en gevoelens en alles wat daarbij komt wel. AVPL geeft je zelfinzicht en leert je hoe je een ander zelfinzicht kunt geven. Hierdoor verandert je gedrag en gevoel. Ik kan de ander niet veranderen, ik kan wel een handreiking doen.

NLP zorgt vaak voor een ommekeer ten goede in je leven. Niks zweverigs, gewoon realiteit. En het werkt! Daar ben ik een voorbeeld van. Ik was sceptisch, maar ik ben nu zo blij dat NLP op mijn pad is gekomen. Ik heb er de rest van mijn hele leven plezier van.

Zo, ik ga weer een vliegvakantie boeken. Wie had dat ooit gedacht, ik heb nog zo’n 20 jaar in te halen”.

Jeanne