Liggen jouw voornemens van de afgelopen jaren ook te verstoffen tussen de kerstspullen op zolder. Zonde! Want goede voornemens heb je niet voor niets en kunnen ontzettend effectief zijn. Zo stimuleert het zelfreflectie en kunnen ze ervoor zorgen dat je in actie komt voor het behalen van je doelen. Hoe maak je goede voornemens die je wél volhoudt?

Wat wil je wél?

Het belangrijkste bij goede voornemens is dat je weet welke kant je op wilt. Een bepaald doel waar je naartoe wilt werken. Die kant is dus naar voren. Het helpt dan ook niet om in een goed voornemen te benoemen wat je niét wilt. Hierdoor blijf je continu over je schouder kijken en geef je energie aan iets waar je eigenlijk vanaf wilt. Verleg je blik naar voren: wat wil je wél? Door te weten welke richting je op wilt, is het makkelijker om daar daadwerkelijk stappen naartoe te zetten.

Lees ook: Deze inzichtvragen helpen je daar bewust te worden!

Ga van start!

Zodra je een richting hebt bepaald, hoef je natuurlijk niet trouw te wachten tot 1 januari. Het mooie aan goede voornemens is dat je deze op ieder moment in het jaar kunt maken. We geven er vaak aan het einde van het jaar meer aandacht aan door het nieuwe “schone” jaar dat voor ons ligt. Het stimuleert om er extra over na te denken. Een nieuw jaar dat gevuld gaat worden met nieuwe gebeurtenissen, volgende stappen en leermomenten. Echter, zodra jij je goede voornemens bepaald hebt kun je natuurlijk niet wachten om te beginnen! Doe eens gek en start op het moment dat het jouw uitkomt. Of dit nu 1 januari, 17 februari, of 3 maart is.

Lees ook: Welk thema geef jij jouw jaar?

Waar begin je dan?

Om een goed voornemen ook daadwerkelijk haalbaar te maken, gebruiken we het NLP Outcome model. Dit model wordt gebruikt om heldere doelen te stellen. In het model hanteren we vijf basisvoorwaarden waar een doel aan moet voldoen. De eerste drie voorwaarden uit het NLP model zijn essentieel bij het maken van jouw goede voornemens:

  1. Onder eigen controle
    Is het voornemen wat voor jou centraal staat onder je eigen controle? Dat wil zeggen; ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf? Voor haalbare doelen is het van wezenlijk belang dat je zelf invloed hebt op de uitkomst. Wanneer je afhankelijk bent van een ander, bijvoorbeeld omdat iemand jouw toestemming moet geven, heb je het niet meer zelf in de hand. De rol van de ander speelt dan mee in het resultaat of jij het voornemen wel of niet gaat halen.
  2. Positief geformuleerd
    Formuleer dat wat je wilt bereiken positief. Hier komt de vraag: ‘wat wil je wél in plaats van niet’ terug. Alles waar je aandacht aan geeft groeit. Het is daarom belangrijk om aandacht te geven aan de positieve kant van je goede voornemen. De naam zegt het eigenlijk al: je maakt een goed voornemen. In het voorbeeld grenzen aangeven uit de vorige blog is een doel bijvoorbeeld niet ‘bij een vraag zeg ik niet direct ja of nee’, maar ‘bij een vraag creëer ik een moment om het even te overdenken om er dan later op terug te komen’.
  3. Zintuigelijk specifiek
    Vervolgens maak je jouw voornemen concreet. Wat ga je precies doen? Zie duidelijk voor je welk gedrag je laat zien. Wat hoor je jezelf zeggen? Wat denk je op dat moment? En wat voel je daarbij? Een voornemen zoals ‘ik ga mijn grenzen aangeven’ blijft vaak te algemeen. Oude patronen en gedragingen die je al jaren doet veranderen kan moeilijk zijn. Zorg er daarom voor dat je helder hebt wat je precies anders gaat doen in welke situatie.

Wil jij komend jaar een volgende stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling? We denken graag met je mee over wat jij nodig hebt bij het behalen van je doelen of de richting in je leven.

Ja, ik wil mijzelf (verder) ontwikkelen