Uit de ervaringen uit de #MeToo discussie blijkt dat het in veel gevallen een bedrijfscultuur is die bepaalt of vrouwen – ook mannen – seksueel geïntimideerd worden. Het niet herkennen van het effect van je gedrag op een ander beschouwt NLP als een te leren competentie. Mensen hebben soms geen idee/gevoel van het effect dat hun gedrag op een ander heeft.

Wat iemand dan mist is inlevingsvermogen, oftewel compassie. Een eigenschap die in sommige organisaties ver te zoeken is. Hoe leer je (weer) compassie te tonen met NLP?

Compassie op de werkvloer

We definiëren compassie als het geven om het welzijn van de ander, in het werk dus om dat van je medewerkers. Natuurlijk kun je over gewenst gedrag afspraken maken, bijvoorbeeld door een gedragscode op te stellen. Maar zolang het inlevingsvermogen van mensen ontbreekt of te weinig ontwikkeld is, gaat het niet werken. Het is niet de gedragscode, maar de houding van medewerkers en leidinggevenden die maken dat ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie niet meer voorkomt.

Een gedragscode is niet genoeg, het gaat om je natuurlijke houding

Waarom is compassie zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen (ongezien) lijden op hun werk. Meestal vertellen ze dat niet, en zeker niet aan hun leidinggevende. Het lijden bestaat vaak voor een deel uit werkgerelateerde- en uit sociale zaken. Medewerkers voelen zich niet gewaardeerd en gezien door collega’s en leidinggevenden. Het verlaagt de betrokkenheid bij de organisatie, de motivatie en productiviteit. Ook weten collega’s en leidinggevenden vaak niet hoe zij om moeten gaan met een medewerker die door een moeilijke tijd gaat. Bijvoorbeeld bij een depressie, een scheiding, overlijden of een langdurige ziekte bij de ander of diens partner.

Lees ook: Hoe word ik gelukkig in mijn werk?

Als een leidinggevende compassie en inlevingsvermogen mist en niet toegankelijk is voor medewerkers, hoe kun je dan verwachten dat een medewerker melding maakt over ongewenst gedrag?

In 4 stappen naar compassie

Wetenschappers Worline en Dutton hebben vier stappen ontwikkeld die iedereen, ongeacht positie of functie, kan inzetten om meer compassie op de werkvloer te creëren. Stappen die heel herkenbaar zijn in de NLP technieken die bij onze opleidingen langskomen. En voordat je aan deze vier stappen begint geldt voor iedere leidinggevende: Berg je telefoon eens op en toon werkelijk interesse in de ander. Zoek eens een medewerker op en ontmoet hem of haar werkelijk.

1 Let op non-verbale communicatie
Let op de lichaamstaal van de ander. Heeft iemand een gesloten houding? Maakt iemand weinig contact? Informeer voorzichtig wat er wellicht speelt. In onze NLP Practitioner opleiding is dat het eerste wat je leert. Zintuiglijk specifiek waarnemen en kalibreren. Kalibreren gaat over de veranderingen die je waarneemt bij de ander. Maak het bespreekbaar en geef ruimte aan de ander om zich te openen.

2 Stop met oordelen
Neem het verhaal van de ander serieus, ook al spelen je persoonlijk vooroordelen een rol. Met NLP leer je om je eigen oordelen te herkennen en opzij te zetten. In de NLP Master opleiding noemen we dit Fair Witness. Fair Witness is een houding waarbij je al je oordelen opzij zet, zodat je er werkelijk voor de ander kunt zijn

Meer tips? Lees de blog: 7 tips om minder te oordelen

3 Voel en wees oprecht
Toon oprecht interesse in de ander. Wees benieuwd naar hoe de ander tot een gevoel of inzicht komt. Wat beweegt hem of haar? In de opleiding leer je de techniek  Sorting By Self en Sorting By Other. Deze techniek leert je om je werkelijk te verplaatsen in de ander. Hoe denkt de ander, wat voelt de ander en wat doet de ander.

4 Er gewoon zijn voor de ander
Heeft iemand het moeilijk? Stop met het direct geven van oplossingen. De oplossingen die jij bedenkt heeft de ander vaak allang bedacht. Wat je wel kunt doen is vragen of de ander iets nodig heeft. Vaak wil iemand alleen zijn of haar verhaal kwijt. Zorg dat de ander zich gehoord en gezien voelt.

De filosoof Nietsche zei “Het innerlijk helpen hindert het helpen”

Meer weten over de NLP opleiding bij AVPL? Wij organiseren regelmatig gratis NLP informatieavonden op 11 locaties in Nederland. Er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Kom gerust eens langs!

Ja, ik wil meer weten over de informatieavond