Iedere dag ga je met lood in je schoenen naar je werk. Je voelt je gedurende de dag steeds minder productief en komt leeg thuis. Je kunt er niet meer omheen. Het gevoel van ontevredenheid over je werk groeit. Misschien ervaar je zelfs dat jij je volledige potentie niet kwijt kunt in je huidige baan.

Hoe ben je gekomen op de plek waar je nu zit

In een economie die gericht is op inkomsten en aanzien, is het uitgangspunt voor de richting die je opgaat eerder gericht op capaciteiten dan op interesses. Al vanaf de middelbare school worden we gevraagd een richting te kiezen. Natuurlijk spelen interesses mee, maar velen kiezen vooral een richting waar werk in te vinden is. De keuze maken voor een richting waarin je wil doorleren op een leeftijd waarin je net begint te ontwikkelen is niet logisch. Je staat aan het begin van de groei naar volwassenheid, waarin je jezelf mag gaan leren kennen en ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn. Er zijn maar weinig mensen die al vanaf kinds af aan weten wat zij later willen worden, en daar ook bij blijven.

Wist je dat ruim 70% van de werknemers niet blij is met het werk wat hij of zij doet? Werkgeluk is blijkbaar voor minder dan 30% weggelegd. Zo vanzelfsprekend is gelukkig zijn in je werk dus niet. Wat maakt dat veel mensen blijven zitten waar ze zitten?

Lees ook: Zo vind je de baan die bij je past

Wanneer ben je gelukkig?

Veel verschillende factoren spelen mee in de mate van geluk op je werk;

  • de hoeveelheid vrijheid die je ervaart in het uitvoeren van de werkzaamheden,
  • de mogelijkheid om je te ontwikkelen,
  • verantwoordelijkheid te nemen,
  • werken vanuit je talenten en
  • de mate van werkdruk.

Naast je functie speelt ook de bedrijfscultuur een grote rol. Voel jij je hierbij betrokken? Heb je het gevoel dat je een onderdeel bent van het grotere geheel, of sta je langs de zijlijn? In hoeverre voel jij je gewaardeerd voor jouw werkzaamheden?

Energiebalans

Stel je voor dat de dingen waar je blij van wordt pas ontstaan na je werkdag. Dat je echte leven pas begint na 17.00 uur en in het weekend. Hoeveel uur in de week lever je dan in ten koste van jezelf? Een werkomgeving waarin jij niet happy bent kost veel energie. Je komt vermoeid thuis en hebt het weekend nodig om bij te tanken voor de volgende werkweek. Voor je het weet lever je in op sociale activiteiten omdat je simpelweg geen puf meer hebt. En hiermee beland je in een vicieuze cirkel. Kom daar maar eens uit…

Stel je voor dat de dingen waar je blij van wordt pas ontstaan na je werkdag. Dat je echte leven pas begint na 17.00 uur en in het weekend…

Lees ook de blog: Hoe kies ik voor mijzelf?

Blijven zitten waar je zit

Ondanks dat veel mensen de factoren voor werkgeluk nauwelijks ervaren, kiezen een stuk minder mensen ervoor om te gaan. Wat is de reden dat mensen niet vertrekken en voor zichzelf kiezen? Vaak zijn belemmerende overtuigingen de oorzaak dat we onszelf vastzetten. We hebben het gevoel dat het niet anders kan door het gezin en financiële verplichtingen. We zijn ons te weinig bewust van onze capaciteiten en geloven dat we niet meer in ons hebben. We voelen ons te oud om een switch te maken of wachten op betere tijden… Maar wanneer komen die betere tijden dan?

De volgende stap naar bewustwording

Het gevoel van vastzitten in je werk kan een machteloos gevoel geven. Een ontevreden gevoel dat je wil vertellen dat de huidige werkplek niet de plek is waar jij je talenten kunt laten stromen. De volgende stap zetten vraagt om bewustwording. Wat zou je willen bereiken? En hoe ziet jouw mooiste leven eruit? We hebben allemaal onze eigen unieke talenten. Deze talenten optimaal inzetten in je werk levert meer levensgeluk op.

Ja, ik wil in mijzelf investeren