Je droomt er al jaren van, maar sluit het eigenlijk altijd uit. Je kent dit verlangen, maar stopt het steeds weer weg. Ergens diep van binnen met een slot op de deur. Je kiest in het leven liever voor de bekende weg. Voor de weg van de minste weerstand. Tot nu toe…

Leven op de handrem

Hoe vaak heb je jezelf al tegengehouden bij het volgen van je verlangen? Uit angst om te falen, onzekerheid, of afwijzing. Angst kan ervoor zorgen dat we ons leven op een handrem zetten. We durven niet volledig te gaan en laten onszelf niet zien door overtuigingen die we voor waarheid zijn gaan aannemen. Maar zijn deze overtuigingen de werkelijkheid?

De veiligheid van de comfortzone

Wanneer we ons onveilig voelen vluchten we al gauw naar onze comfortzone. De plek waarin we ons rustig en veilig voelen. In principe niets mis mee! Het is heerlijk om af en toe even op te kunnen laden en uit te rusten in deze comfortabele plek. Hier voelen we geen angst en onzekerheid. Je comfortzone is dan ook een ideale plek om te ontprikkelen. Maar is je comfortzone altijd een fijne plek?

Hoe ga je om met onzekerheid in het leven? 

Gewenning

We kunnen wel degelijk vasthouden aan patronen of gedragingen waaraan we gewend zijn, maar waar we helemaal niet gelukkig van worden. Bijvoorbeeld wanneer je niet durft in te gaan op een uitnodiging voor een feestje, omdat je niemand kent. Of wanneer je al jaren bent uitgekeken in je baan, maar je durft deze veilige haven niet te verlaten. We blijven ongelukkig vasthouden aan een relatie of baan, omdat we zo gewend zijn aan de situatie en niet durven te kiezen voor iets anders. Wil je blijven groeien, dan is het belangrijk om de comfortzone ook weer te kunnen verlaten.

Uit je comfortzone komen betekent niet dat je geen angst ervaart. Het betekent dat je verlangen om te groeien groter is.

Drang naar groei

Wanneer je bang bent om je comfortzone te verlaten, dan kan deze rustige plek steeds minder comfortabel gaan voelen. Je wilt graag volgende stappen zetten, je passie volgen en jezelf uitdagen om meer uit het leven te halen, maar de grenzen van je comfortzone houden je tegen. Groeien buiten je comfortzone kan op verschillende niveaus:

comfort zone fases

  1. De eerste laag is de comfortzone. Hier kun je volledig ontspannen.
  2. De tweede laag is de leerzone. In deze zone zet je kleine stapjes buiten je comfortzone om jezelf uit te dagen en te groeien.
  3. De derde fase is de stresszone. In deze zone ben je zover buiten je comfortzone dat je stress ervaart.

 

Verleggen van grenzen

Bij het verleggen van je grenzen is het belangrijk om met kleine stapjes je comfortzone te verlaten. Daag jezelf uit om iets te doen wat je spannend vindt, maar wat wel haalbaar voelt. Uit je comfortzone komen betekent niet dat je geen angst ervaart. Het betekent dat je verlangen om te groeien groter is. Een gezonde dosis spanning stimuleert ons om te leren en nieuwe kanten van onszelf te ontdekken.

Verleg de grenzen van je comfortzone zonder in de stresszone te komen. Wanneer je in de stresszone komt, kan paniek ontstaan die de weerstand om je comfortzone te verlaten juist vergroot. Deze zone belemmert het leerproces juist, omdat alle aandacht gaat naar de angst die wordt ervaren. Jezelf uitdagen om je comfortzone regelmatig te verlaten zorgt dat je jezelf blijft ontwikkelen, je creativiteit wordt vergroot en je ervaar meer levensgeluk.

“A ship is always safe at the shore, but that is not what it is build for.” – Albert Einstein.

Wil je graag een volgende stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling, maar weet je niet goed hoe? We helpen je graag op weg. Naast verschillende opleidingen en workshops bieden wij ook één-op-één coaching aan. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Ja, ik wil mijzelf verder ontwikkelen