Van koers veranderen, een nieuwe weg inslaan, of misschien wel een sprong in het diepe nemen. We weten niet altijd waar het pad dat we volgen naartoe leidt. Betekent dit dat we daarom maar vooral ons leven bij het oude moeten laten? Omdat het zo fijn vertrouwd is? Vol zekerheden en voorspelbaarheid… Maar wat als je verlangt naar een omslag en dit niet durft? Hoe ga je dan om met de onzekerheid in het leven?

Zekerheid inbouwen

De maatschappij is veelal gericht op het inbouwen van zekerheid en wij doen er vrolijk aan mee. We streven naar een koophuis, want dat geeft meer zekerheid. We willen een vast contract bij een werkgever (want: zekerheid). En we kunnen kiezen uit een veelheid aan verzekeringen, van levensverzekering tot pechhulpverzekering. De onzekerheden die we hiermee buiten willen sluiten, richten zich vaak op één of meerdere gebieden in het leven: werk, woning, financiële status, gezondheid.

Hoe meer we vasthouden aan onzekerheid, hoe groter de angst voor de onzekerheid wordt.

Lichamelijke onzekerheid

Naast onzekerheid in een bepaalde context, kunnen we ons ook onzeker voelen over ons lichaam of ons gedrag. Zie ik er wel leuk uit? Ben ik wel gezellig genoeg? Vinden mensen mij niet saai? Ben ik wel goed in mijn werk? Al deze onzekere vragen hebben invloed op hoe we ons gedragen. Hoe meer we vasthouden aan onzekerheid, hoe groter de angst voor de onzekerheid wordt. Angst die ons belemmert om voluit te leven, kansen te pakken en te doen was ons gelukkig maakt.

Angst op de regiestoel

We kunnen niet zonder angst. Het is één van onze primaire gevoelens die ons alert houdt, een wijze raadgever kan zijn en de kracht geeft om te vechten of te vluchten. Maar wat als angst overactief wordt en de plaats op jouw regiestoel inneemt? Als angst ervoor zorgt dat je niet meer luistert naar waar jij gelukkig van wordt. Angst is vrijwel altijd toekomstgericht. We zijn bang voor wat nog kan gaan komen. Om niet te hoeven dealen met die angst houden we krampachtig vast aan alles was ons zekerheid biedt.

Wanneer we voor een tweesprong staan, weten we nog niet waar de nieuwe weg naartoe leidt. Het belangrijkste in het maken van (nieuwe) keuzes, is het oké zijn met het niet weten.

Wanneer zekerheid je niet gelukkig maakt

Stel je eens voor; samen met je partner hebben jullie een ééngezinswoning gekocht in een nieuwbouwwijk. Je hebt een studie afgerond met goede cijfers en vrijwel direct een baan aangeboden gekregen bij een succesvol bedrijf. Je salaris is bovengemiddeld, je hebt leuke collega’s en de baan sluit naadloos aan bij je studie.

Hoe lijkt je dit… Als het perfecte plaatje nietwaar?

Maar wat nu als dit ogenschijnlijke perfecte plaatje je niet gelukkig maakt? Als je voelt dat dit plaatje niet bij jou past. Durf je dan te kiezen voor de onzekerheid van een andere richting?

Oké zijn met het niet weten

Wanneer we voor een tweesprong staan, weten we nog niet waar de nieuwe weg naartoe leidt. We weten niet zeker hoe de ondergrond eruit ziet waar we op landen na een sprong in het diepe. Is de ondergrond begroeid met fris groen gras en kleurige bloemen? Of zijn we bang voor een drassig moeras waar we doorheen moeten ploeteren? Het belangrijkste in het maken van (nieuwe) keuzes, is het oké zijn met het niet weten. Focus houden op het vasthouden aan zekerheid, zorgt dat je mogelijkheden en kansen minder snel ziet.

Het leven is niet altijd oké

Durf je vanuit vertrouwen los te laten, dan gun je jezelf een kans op een mooiere toekomst die jou meer gelukkig gaat maken. En stel dat de keuze anders uitpakt dan verwacht, kun je daar dan ook mee dealen? Het leven is niet altijd oké, mag dat? Bedenk dat bij welke uitkomst ook, de keuze je áltijd iets oplevert. Misschien levert het je meer zelfvertrouwen op, omdat je een stap hebt genomen die je anders niet had gedurfd. Of de ervaring levert je een belangrijk leermoment op, waardoor je nu weet hoe je de situatie de volgende keer kunt aanpakken. Je groeit door te ervaren en je ervaart door te doen.

Hoe kies je voor een leven vanuit jouw belangrijkste waarden? Met behulp van NLP krijg je meer inzicht in wie jij bent. Je zelfvertrouwen wordt vergroot en je staat steviger in je schoenen. Kom naar een gratis NLP informatieavond bij jou in de buurt en ontdek het zelf!

Ik wil meer weten over de informatieavond