Een duurzame relatie, wat betekent dat? En hoe bereiken we dit in een maatschappij waar het aantal relaties dat wordt beëindigd ieder jaar toeneemt? Een liefdesrelatie betekent naast een fijne verbinding ook werk aan de winkel. De weg naar een duurzame relatie wordt gevormd door 6 voorwaarden.

Op de roze wolk

Als mensen verliefd op elkaar worden, dan ontstaat er iets magisch. Alles aan de ander is mooi, leuk, lief en grappig. De liefde is magisch en tegelijkertijd gebonden. Je denkt immers de hele dag aan de ander. Hij of zij blijft maar ronddwalen door je hoofd en je krijgt warme gevoelens als je aan de ander denkt. De schaduwkant van de ander? Nee, die zie je niet. Je kijkt immers door een grote roze bril. Vaak worden we verliefd op iemand die bepaalde eigenschappen heeft die we zelf ook wel wat meer zouden willen. Hierdoor wordt de ander nog meer aantrekkelijk.

Zet die bril maar af

Langzamerhand kom je van je roze wolk terug op aarde. Je ziet steeds meer hoe de ander werkelijk is. Eigenschappen die je in het begin zo geweldig vond, beginnen steeds meer te irriteren. Eerst vond je dat chaotische wel schattig, nu erger je je kapot. Eerst vond je zijn perfectionisme positief, nu loop je daar steeds meer tegenaan. Eerst was haar zorgzaamheid wel lief, nu vind je het bemoederend. Langzamerhand verdwijnt de magische liefde. Hoe nu verder?

Lees ook: wanneer is het nog even geen tijd om te daten?

Van magische liefde naar wetende liefde

De weg naar een duurzame relatie is het pad dat van magische liefde naar wetende liefde loopt. Wetende liefde betekent dat je ervoor kiest om het leven met elkaar te delen, dat je elkaar respecteert om wie de ander is en accepteert dat de ander ook een kant heeft die je misschien niet zo leuk vindt. Je beseft dat je elkaars problemen niet gaat oplossen. Ieder draagt zijn eigen stukken. Je leert om elkaar te zien, te accepteren en te respecteren zonder elkaar te willen veranderen.

“In de ontmoeting met de ander leer je jezelf kennen.”

De voorwaarden voor een duurzame relatie

Een duurzame relatie wordt gevormd door 6 voorwaarden die de basis zijn van een gezonde relatie. Deze voorwaarden zijn vaste elementen die relaties inzichtelijk maken. Hoe gaan jullie met elkaar om? Aan welke voorwaarden voldoet de relatie en waar is nog werk aan de winkel?

  1. Transparant en open communicatie
  2. Bewust zijn van elkaars historie
  3. Psychologisch onafhankelijk
  4. Grenzen kunnen stellen
  5. Balans in geven en ontvangen
  6. Elkaars persoonlijke ontwikkeling ondersteunen

“Je bent een individu in de relatie. Jullie levenspaden lopen naast elkaar, waarbij je allebei je eigen levenspad bewandelt.”

Een gezonde relatie betekent samen blijven ontwikkelen. Transparant en open met elkaar in gesprek gaan over wat je bij elkaar tegenkomt. Wanneer je bewust bent van elkaars historie, besef je waar bepaalde patronen bij de ander vandaan komen. Welke overtuigingen zijn in het leven ontstaan? Met welke normen is hij of zij opgevoed? Daarbij besef je dat je allebei een individu bent in de relatie. Jullie levenspaden lopen naast elkaar, waarbij je allebei je eigen levenspad bewandelt. Er is ruimte om grenzen te stellen en eigen keuzes te maken. Er is een balans in geven en ontvangen, waarbij het weleens voorkomt dat de één iets meer geeft dan de ander. Zie het als een balancerend effect; soms iets meer naar de één, dan weer iets meer naar de ander. Jullie ondersteunen elkaar in de persoonlijke ontwikkeling en het persoonlijke groeiproces.

De relatie als spiegel

Persoonlijke thema’s komen vooral in relaties tot uiting. Inzicht in hoe je met elkaar omgaat, welke patronen ten grondslag liggen aan gedrag en in welke thema’s je elkaar raakt is de weg naar een duurzame relatie. Als deze patronen bespreekbaar zijn, ontstaat ruimte om deze te doorbreken en te groeien. Er is geen grotere spiegel dan in de relatie met de ander.

Wil je meer inzicht in jouw beweging in de relatie met jezelf en de ander? De workshop Uit je Hoofd, In je Hart brengt je in contact met wie jij ten diepste bent. Je leert patronen te herkennen, erkennen en los te laten in het contact met jezelf, de ander en de groep.

Ik wil meer weten over de workshop