In drie dagen een reis maken van je hoofd naar je hart. Hoe gaat dat? En wat kom je onderweg tegen? Charlotte ondervond het tijdens de workshop Uit je Hoofd, In je Hart bij AVPL. Vanuit het verlangen om meer uit haar hoofd te kunnen stappen en de verbinding te maken met haar hart, gaf zij zich op voor deze bijzondere workshops. In dit interview vroegen we naar haar ervaring. Wat was haar grootste leermoment en wat heeft zij meegenomen?

Van mijn hoofd naar mijn hart

Tijdens de NLP opleiding merkte Charlotte dat ze het lastig vond om de verbinding te maken van haar hoofd naar haar hart. Ze was veel bezig met analyseren en rationaliseren. “Ik sta veel ‘aan’ en ben veel in mijn hoofd. Dat is eigenlijk mijn natuurlijke beweging.” In de workshop Uit je Hoofd, In je Hart staan drie thema’s centraal: onthechten, ontmoeten en ontknopen. Tijdens het thema ‘onthechten’ (dag 1) richt je je op het loslaten van de identificatie met gedachten en emoties. Dag 2 bestaat uit het thema ‘ontmoeten’, waarin je leert om bij jezelf te blijven in verbinding met een ander. Tijdens dag 3, ‘ontknopen’, ga je dieper in op autonomie en je niet laten meeslepen door de hectiek van alledag.

“Ik weet inmiddels wel redelijk wie ik ben en waar mijn uitdagingen liggen, toch merkte ik dat ik andere delen van mijzelf liet zien in de ontmoeting met verschillende mensen.”

Wie ben ik en hoe doe ik

Ontmoeten, dag 2 van de workshop, heeft het meeste indruk gemaakt. “De oefeningen tijdens deze dag kwamen best wel binnen bij mij. Ik ben de afgelopen jaren veel bezig geweest met wie ik ben en hoe ik ben in contact met anderen. Ik weet inmiddels wel redelijk wie ik ben en waar mijn uitdagingen liggen, toch merkte ik dat ik andere delen van mijzelf liet zien in de ontmoeting met verschillende mensen. Daar wilde ik antwoord op voor mijzelf.” Ook de delen onthechten en ontknopen hebben veel inzichten gegeven.

Maak in 3 dagen de reis van je hoofd naar je hart. Maak je los van de identificatie met gedachten en kom in verbinding met je gevoel en intuïtie. We werken in kleine groepen, meld je dus op tijd aan! Ben jij erbij?

Ja, ik wil mij aanmelden

De herhalende vraag

“De Boeddha oefening heeft veel met me gedaan.” Tijdens deze oefening stel je een vraag telkens overnieuw aan de ander. Door de herhaling van de vraag kom je steeds een laagje dieper bij de kern. Steeds weer ga je bij jezelf naar binnen om jezelf de vraag te stellen. “Deze oefening gebruik ik nog steeds in het dagelijks leven, bij mijzelf en bij een ander. Soms vragen mensen zich af waarom ik een vraag herhaal, maar dan merken ze wel dat ze toch met een ander antwoord komen.”

Bewust in verbinding

Charlotte heeft een drukke baan die van haar vraagt om veel in haar hoofd te zijn. “Ik heb echt ervaren en geleerd hoe belangrijk en fijn het is om even terug te gaan naar jezelf, naar je hart. Nu zoek ik dat ook op bepaalde momenten bewust op.” Ze vertelt dat de workshop haar veel inzichten heeft gegeven. Over waarom de dingen gaan zoals ze gaan en wat je kunt doen om dat te veranderen. “Soms heb je ook periodes dat je even meer in je hoofd bent en dat is ook oké”, beargumenteert Charlotte. “Altijd vanuit mijn hart in het leven staan, dat kan ik niet. Dat vraagt de maatschappij ook niet van je.”

“Ik ben meer op mijn intuïtie gaan vertrouwen. Daardoor is mijn zelfvertrouwen vergroot.”

Volgens Charlotte is het wel belangrijk om die momenten voor jezelf te pakken en op te zoeken. “Dat doe ik bijvoorbeeld door een herhalende vraag aan mijzelf te stellen en door mijzelf op sommige momenten af te vragen ‘waar ben ik nu aan gehecht?'”. Op dag 1 van de workshop staat ieders hechtingsproces centraal. “Dat zijn wel dingen waar ik over na ben gaan denken en bewust van ben geworden. Ik merk dat ik na de workshop mijzelf andere vragen stel dan dat ik daarvoor deed.”

Je hebt altijd een keuze

Wat ze meeneemt na de workshop is de bewustwording dat je altijd een keuze hebt om van je hoofd naar je gevoel te gaan. “Als ik veel in mijn hoofd zit besef ik dat ik zelf de verbinding kan maken met mijn hart. Ik ben meer op mijn intuïtie gaan vertrouwen. Daardoor is mijn zelfvertrouwen vergroot.”

Recht voor zijn raap in afstemming

De combinatie tussen NLP, Systemisch werk, Yoga en Meditatie heeft Charlotte ervaren als mooi en passend. Soms wordt een thema vanuit de yoga-filosofie benadert, om daar tegenover een NLP methode te kunnen toepassen. “Yoga was nog wat minder bekend voor mij, daar was ik wel nieuwsgierig naar. Ik vond het in het begin een beetje onwennig, maar al snel paste het helemaal in de workshop, de dag en de sfeer.” Ook de trainers vond ze prettig. “Herman is vooral direct en recht voor zijn raap, Monique benadert het vanuit haar yoga-deskundigheid. Ik vond de afstemming op elkaar en de groep heel mooi. Er was ruimte voor verandering in het programma als zij voelden dat dit nodig was en dit communiceerden ze ook.”

“De trainers waren echt afgestemd op elkaar en het groepsproces.”

Een waardevolle workshop waarin je dichterbij jezelf komt

Voor toekomstige cursisten wil Charlotte nog kwijt: “Stel jezelf open en laat het gebeuren. Durf kwetsbaar te zijn en naar je hart te gaan, dan haal je er het meeste uit. Het is een waardevolle workshop waarin je een stukje dichterbij jezelf komt. Een stukje reflectie op hoe je nu in het leven staat en op wie je ten diepste bent.”

Ik wil meer weten over de workshop