Je maakt je zorgen over de toekomst, over je naasten, bedrijf of baan, financiën. De onzekerheid over het virus dat de wereld in zijn greep houdt, raakt ons allemaal. Ook wanneer de gevolgen van de crisis in meer of mindere mate in jouw directe omgeving merkbaar zijn. Misschien hebben mensen om je heen al te maken (gehad) met de ziekte? Misschien ook niet. Ook dan heeft de crisis grote impact op je welbevinden.

Angst is geen constante factor

Een rollercoaster lijkt het soms. De ene dag voel je je ontspannen. Geniet je van de rust en ruimte die is ontstaan door het wegvallen van sociale afspraken en activiteiten. Op andere dagen neemt de onrust toe. Maak je je zorgen over de toekomst. Ben je bang om ziek te worden, of anderen in je omgeving te besmetten. De ene dag ben je blij als je even de deur uit kan voor een wandeling, of een boodschap. De andere dag besluit je de deur niet meer uit te gaan. Herkenbaar? Besef dat angst vaak geen constante factor is (uitzonderingen daargelaten). Het is dus heel normaal dat je wisselende gevoelens en gedachten hebt in deze periode. De kunst is om gewaar te zijn van je gedachten, zonder dat deze de regie overnemen.

Door vanaf een afstand naar je gedachten te kijken, leer je jezelf niet te identificeren met deze (angst)gedachten. Jij hebt immers de regie over je leven, niet je angst.

Angst op een tijdlijn

Wanneer we onze gevoelens op een tijdlijn zetten, dan gaat angst altijd over de toekomst. Al is het maar een paar minuten verder. (Altijd? Ja altijd). Angst gaat namelijk over onzekerheid. Je bent bang voor de gevolgen van wat er kán gebeuren. Onzekerheid maakt onrustig, omdat we daarmee de controle verliezen over de uitkomst. Vraag je daarom af of die angstige gedachten je in het hier en nu verder helpen. Kun je de angst en onzekerheid toelaten, zonder er iets aan te willen veranderen? Het leven biedt namelijk geen garantie voor de toekomst. Niet in tijden van crisis, en ook niet daarvoor of daarna.

Omgaan met onzekerheid in het leven, zo doe je dat.

Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan… angst toelaten. Hoe doe je dat dan?

Van onzekerheid naar nieuwsgierigheid

De eerste stap in het toelaten van angst en onzekerheid, is je bewust worden waar deze angsten over gaan. Onzekerheid ontstaat door niet-weten. Je weet niet hoelang de situatie nog gaat duren. Je weet niet zeker of jij het virus bij je draagt. Je weet niet zeker of je naasten ziek gaan worden. Verander de onzekerheid in nieuwsgierigheid en kijk met deze bril naar je gedachten. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ben ik bang voor?
  • Hoe komt het dat ik daar bang voor ben?
  • Is het realistisch?

Kies voor een positieve mindset

Angst is een vervorming in je gedachten. Je weet namelijk niet of het waar is. Het gaat erom waar jij in gelooft. Helpen de gedachten die je nu hebt niet? Geloof dan iets anders! Gedachten ontstaan door de associatie die je hebt bij de feiten. Het feit is het coronavirus. Wanneer je zonder associatie naar dit virus kijkt, maakt het je niet bang. De associatie met het virus (ziek worden/ financiële problemen/ sociale onthouding), roepen de angstgevoelens op. Verander je associatie naar positiviteit:

  • Het is lekker rustig op straat.
  • Ik heb meer tijd om te ontspannen.
  • De lucht is een stuk schoner.
  • Er zijn geen files.

Je hebt altijd een keuze

Vaak zijn we geneigd om angstgedachten snel weg te duwen door afleiding te zoeken buiten onszelf. We gaan de confrontatie met onze gedachten uit de weg door Youtube, (luister)boeken, social media, Netflix. Er is genoeg afleiding te vinden. Door je bewust te worden van waar je angstgedachten over gaan, leer je deze te herkennen. Besef dat je altijd een keuze hebt. Kies je voor gedachten die je zorgen doen toenemen, zonder dat je zeker weet of het waar is? Of richt je je op de feiten en kies je voor vertrouwen?

Heb je Netflix al uit 😊? Mooi! Laat dan je gedachten eens als een film aan je netvlies voorbijgaan. Waar gaan je gedachten over? En wat zijn de feiten?

Deze zekerheid heb je altijd

Voel je angst en onzekerheid? Neem dan weer even afstand en kijk vanuit nieuwsgierigheid naar je gedachten. Vraag je af wat de feiten zijn en verander het beeld naar positiviteit. Het enige in het leven waar we controle over hebben is wat we doen en denken. En toch proberen we vooral controle te hebben over alles daarbuiten. Richt je op waar je wel controle over hebt; je gedachten. En besef dat er één zekerheid is die we hebben in het leven; alles gaat voorbij.