Ken je dat gevoel? Dat je iets heel graag wilt, het eigenlijk niet durft en het toch doet? De spanning die je in je lijf voelt, de zenuwen en misschien wel de kriebels in je buik. Het maakt je nerveus en ergens voelt het ook prettig. Het geeft je energie en zet je in beweging. Dat is de sterke kracht van je verlangen. Wat is deze kracht precies? En waar geeft het antwoord op?

Wat is verlangen?

Verlangen kunnen we op verschillende manieren in het leven herkennen. Het is een ervaring die ons stimuleert om in beweging te komen. Het kan een richtingaanwijzer zijn in het maken van keuzes. Het kan ons aanzetten om bepaalde blokkades te overwinnen en zet ons aan tot het stellen van doelen. Vanuit een verlangen ontstaat een gevoel van willen, een bepaalde waarde die we willen vervullen. Vervolgens komen we in actie door doelen te stellen om te bereiken wat we zo graag willen.

Willen wordt stuurloos

Soms kunnen we dingen heel graag willen zonder dat het duidelijk is welk verlangen hiermee wordt beantwoord. Het willen wordt dan stuurloos. Zodra je een doel hebt bereikt, vink je deze af en ga je weer door naar het volgende. Je staat er weinig bij stil wat het willen je heeft opgeleverd. Misschien herken je het wel? Je wilt heel graag een bepaald type auto, mobiel, of cursus volgen. Ergens wil je hiermee een bepaalde waarde in je leven opvullen. Zonder te beseffen welke waarde dit is, waar je dus zo naar verlangt, verdwijnt al gauw het gevoel wat het je in eerste instantie bracht. Het willen is niet gekoppeld aan je verlangen.

Ook wel: “het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.”

Wat betekent weerstand?

Verlangen gaat vaak hand in hand met weerstand. Je ziet ergens als een berg tegenop en ervaart bepaalde overtuigingen en patronen waardoor je wordt tegengehouden in de uitvoering. Weerstand raakt vaak iets uit het verleden aan. Je hebt eerder iets negatiefs meegemaakt waar je de actie aan koppelt om dat wat je zo graag wilt te bereiken. Verlangen kan ervoor zorgen dat je de uitdaging wel aangaat. Het is dan sterker dan de weerstand. Om je weerstand los te kunnen laten is het namelijk nodig om nieuwe ervaringen op te doen.

Onder je verlangen ligt een gemis

Wanneer je het moeilijk vind om antwoord te geven op je verlangen, kan het helpen om te onderzoeken wat je mist in het leven. Misschien mis je een gevoel van vrijheid, zelfvertrouwen, rust, of ruimte om te zijn wie je bent? Welk verlangen zit er dan onder het gemis. Verlangen is vaak gekoppeld aan een voor jou belangrijke waarde.

De ontmoeting in het onderweg zijn

Een verlangen geeft richting aan je leven. Je voelt je ergens toe aangetrokken, ervaart een droom en komt in actie. Het is een drijfkracht, geeft energie, levenslust en een gevoel van passie. De energie er van zorgt ervoor dat je telkens weer op pad gaat, op zoek naar wat jou ten diepste drijft. Het is niet altijd nodig om de naam van je verlangen te weten, in het onderweg zijn ontmoet je het vanzelf.

Tijdens het eerste jaar van de NLP Practitioner opleiding onderzoeken we wat je verlangen is, welke waarden belangrijk voor je zijn en wat weerstand je vertelt. Nieuwsgierig? Kom eens naar een gratis NLP informatieavond en ervaar het zelf!

Vertel me meer over zo’n informatieavond!