Vrouwelijk leiderschap, wat houdt dat eigenlijk in? En waarom zou je deze workshop volgen? Sarah* volgde de driedaagse workshop bij AVPL: “het kwam precies op het juiste moment op mijn pad.” Wat heeft de workshop haar opgeleverd? In dit interview vertelt ze er meer over.

Een workshopje over vrouwelijke dingen

Toen Sarah de NLP Master opleiding deed kwam de workshop Vrouwelijk leiderschap voorbij. Zonder er lang over na te denken schreef zij zich in. “Ik had een heel weekend NLP Master en ging op maandag in één ruk door naar de Vrouwelijk leiderschap workshop. Ik had niet verwacht dat de workshop zoveel impact zou hebben,” vertelt ze lachend. “Ik had echt geen idee waar het over zou gaan. Ik dacht het is een workshopje waar we leren over vrouwelijke dingen. Ik stond er volledige blanco in.”

Het was echt een moment waarop ik ineens dacht ‘hé, ik ben een vrouw’, dat klinkt best gek…”

‘Hé, ik ben een vrouw’

Tijdens de NLP opleiding werd Sarah getriggerd in haar vrouwelijkheid, dat was de reden om zich in te schrijven voor de workshop. “Het was echt een moment waarop ik ineens dacht ‘hé, ik ben een vrouw’, dat klinkt best gek. Ik wist natuurlijk wel dat ik een vrouw was, maar had me altijd heel mannelijk gedragen.” Een harde buitenkant, praktisch en oplossingsgericht denken, geen contact met gevoel, en emoties niet tonen waren de kenmerken dat zij vooral vanuit mannelijke energie in het leven stond.

Mijn hoofd was mijn zelfbescherming

De workshop kwam precies op het juiste moment. “Ik dacht dat ik alles wel zelf kon en niemand nodig had. Ik herkende mij ook altijd meer in mannen, in hoe zij in het leven staan. De bewustwording dat ik als vrouw in het leven sta maakte al verschil. Door het besef van mijn eigen vrouwelijkheid, ging ik anders kijken naar mannen en vrouwen.” Sarah is opgevoed met de boodschap om onafhankelijk te zijn en niemand te vertrouwen. Daardoor werd haar mannelijke energie gevoed. “Ik stond volledig vanuit mijn hoofd in het leven en had nauwelijks contact met mijn gevoel. Controle was voor mij heel belangrijk. Eigenlijk was ik vooral bang om de controle los te laten. Het was mijn zelfbescherming.”

“Ineens zag ik dat ik alleen vanuit mannelijke energie in het leven stond. Ik heb nu een keuze en ik mag er zijn als vrouw.”

Vrouwelijke energie en mannelijke energie

Met lichte weerstand ging Sarah de workshop in. “Ik had een vooroordeel dat vrouwelijkheid zwak is. Dat het zwak is om emoties te tonen. Niks voor mij, dacht ik.” Tijdens de workshop worden de termen vrouwelijke energie en mannelijke energie uitgelegd. “Toen begon ik mijzelf beter te begrijpen. Ik had nog nooit van die termen gehoord! Ineens zag ik dat ik alleen vanuit mannelijke energie in het leven stond.” De bewustwording dat je geen afscheid hoeft te nemen van je mannelijke energie, maar deze vanuit vrouwelijkheid kunt inzetten was een eyeopener voor Sarah. “Ik heb nu een keuze en ik mag er zijn als vrouw.”

Krachtig vanuit kwetsbaarheid

Astrid, de trainer van de workshop, was echt een rolmodel. “Hoe ze zich kwetsbaar opstelde en over zichzelf vertelde. Die kwetsbaarheid maakte haar krachtig. Daar geloof ik steeds meer in.” Astrid traint op haar eigen manier, vanuit zachtheid en vriendelijkheid, en speelt in op wat in de groep gebeurt. De oefening die de meeste impact had was het ‘liefdevol roddelen’. “In deze oefening vertelden anderen wat zij in mij zagen en hoe zij mij in mijn mannelijke en vrouwelijke energie ervoeren. Zelf zat ik met mijn rug naar de groep en mocht ik niks zeggen. Ik vond dat zo verhelderend!” Ook de dansoefening vond Sarah leuk. “Het ging over leiden en volgen. Door deze oefening werd ik mij bewust dat ik ook vanuit vrouwelijkheid kan leiden.”

Wil jij meer inzicht in jouw kernwaarden, drijfveren en verlangens? We ontmoeten je graag in deze driedaagse workshops, waar we samen een reis maken naar vrouwelijke & mannelijke energie, vrouwelijke archetypes, kracht en overgave en grenzen.

Ik wil meer weten over de workshop

Een gedaanteverandering

Sinds de workshop ervaart Sarah dat zij als moeder en partner anders in het leven staat. “Ik kan meer warmte en liefde geven. Doordat ik mij bewust ben geworden van de kracht die wij als vrouwen in ons hebben voel ik meer acceptatie. Ik dacht altijd dat het moederschap niets voor mij was, maar ik keek vanuit een andere bril. Ik had er een oordeel over. Daar heb ik nu gelukkig veel minder last van.” Ook haar man en kinderen ervaren het verschil in hoe Sarah in het leven staat. “Nog steeds lees ik de godinnenkaart weleens terug die we aan het eind van de workshop trokken. ‘Gedaanteverandering’ betekende mijn kaart, die was wel echt raak.”

Terug naar de kern

Hoe meer Sarah vanuit haar kern en puurheid leeft, emoties kan laten zien die er zijn en kan vertellen wat zij voelt en denkt, hoe krachtiger zij zich voelt. “Ook voor de ander ben ik fijner in omgang. Ik kan de controle beter loslaten en contact maken met mijn gevoel. Ik bereik meer dan alleen met mijn hoofd. Juist door de emoties te laten stromen, kan ik een volgende stap zetten. Ik merk nu door de spanning in mijn lijf wanneer ik in mijn hoofd zit en kan door oefeningen weer in contact komen met mijn gevoel.”

“Ga het maar ervaren. De bewustwording van de energieën in jou en het inzicht in hoe je in het leven staat, maken dat je ook een keuze hebt. Je staat meer flexibel in het leven, in je eigen kern.”

Ga het maar ervaren!

Voor toekomstige cursisten zegt zij: “Ga het maar ervaren. Ik kan het niet uitleggen, want de workshop is voor iedereen anders. Iedereen heeft een ander thema, maar zeker voor alle vrouwen waardevol om te ervaren. De bewustwording van de energieën in jou en het inzicht in hoe je in het leven staat, maken dat je ook een keuze hebt. Je staat meer flexibel in het leven, in je eigen kern.”

*Sarah is een fictieve naam. De echte naam is bekend bij AVPL.