Je hebt een droom. Een bepaalde richting die je op wilt en een duidelijk beeld van hoe je je leven wilt leven. Een droom over de plek waar je wilt wonen, de mensen waarmee je wilt zijn of werkveld waarin je actief wilt zijn. Misschien wil je van betekenis zijn voor de samenleving, of nog groter: voor een werelddeel. In jouw droom kan alles, niets is te gek. Hoe ga je jouw droom leven? 

Jouw levensmissie

Binnen NLP geloven wij dat ieder mens op de wereld is met een bepaald doel: je levensmissie. Door dichterbij jouw levensmissie te komen, begrijp je wat jou ten diepste drijft. Je komt dichterbij het leven dat je wilt. Een missie maakt jouw droom logischer, concreter. Je blijft niet dromen, maar ontwaakt met een helderheid waardoor je weet welke kant je op wilt. Jouw missie geeft richting aan je leven in iedere context.

Lees ook: Hoe maak je van jouw droom werkelijkheid?

Wat zijn jouw waarden?

Aan een missie zitten waarden verbonden die voor jou belangrijk zijn. Denk aan waarden zoals eerlijkheid, respect, vrijheid en liefde. Deze waarden zijn verbonden met jouw identiteit en bepalen voor een groot deel de keuzes die je maakt. Waarom doe je zoals je doet? Om bewust te worden van jouw kernwaarden, kun je eens kijken naar jouw gedrag. Pak een situatie en maak dit zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld een collega die je uit de brand helpt, afspraak die je hebt afgezegd om een bepaalde reden, of een leugentje om bestwil. Hoe heb je in deze situatie gehandeld en wat betekent dit voor jou? Welke overtuigingen spelen mee?

Voorbeeld: je hebt een collega uit de brand geholpen. Je overtuiging is dat je als collega’s elkaar helpt. Eén van jouw kernwaarden kan dan loyaliteit zijn.

Jouw kernwaarden als kompas

Natuurlijk spelen er verschillende waarden in andere contexten. Vaak zie je wel een overlap in de waarden die voor jou belangrijk zijn. Bewustwording van jouw kernwaarden helpt je om richting te geven aan je leven. Bekijk bij de keuzes die je maakt of jouw waarden daarin worden vervuld. Is jouw waarde vrijheid, dan wordt je waarschijnlijk niet gelukkig van een kantoorbaan met strak rooster. Jouw waarden zijn als een kompas in je leven.

Lees ook: Hoe word ik gelukkig in mijn werk?

Een kompas voor het leven

Een missie is vaak een hoger doel die je nastreeft. Het mooie aan een missie is dat deze je hele leven meegaat en steeds helderder voor je wordt. Het kleurt de richting die je opgaat, de keuzes die je maakt. Iedere stap die je zet brengt je dichterbij de persoon die jij ten diepste bent. Besef dat je er nog niet hoeft te zijn. Een missie is geen doel op zich, het is een manier van leven. Leven vanuit je missie maakt alle stappen die jij zet logisch. Het is dat wat je uitdraagt in de dingen die je doet. Telkens als je even het gevoel hebt van het pad af te zijn, helpt jouw missie om je pad weer terug te vinden.

Is het jouw wens om te leven vanuit je missie? Wil jij de waarden die voor jou belangrijk zijn gebruiken als innerlijk kompas? Binnen NLP bieden wij mooie tools die helpen om meer verbinding hiermee te maken. Ga je mee op reis?

Ja, ik wil mijzelf verder ontwikkelen