Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

»»Wat zijn de oorzaken van een burn-out?
  • Burn-out: wat zijn de oorzaken?

‘Hoe gaat het met je?’ ‘Goed, druk’ is vaak het antwoord. Wat maakt dat we zo druk zijn? En overkomt het ons of hebben we een keuze? We leven in een zogenoemde prestatiemaatschappij. Al vanaf de lagere school leren kinderen dat zij beloond worden wanneer zij hoge cijfers halen, goed hun best doen en zich aan de regels houden. ‘Gedraag je vooral zoals de norm’, is de boodschap die wij onbewust krijgen. Niet zo gek dat we hier op latere leeftijd last van krijgen.

Grenzen aangeven

Eén van de grootste oorzaken van een burn-out is het niet aangeven van grenzen. Eigen keuzes maken en regie nemen over je leven is cruciaal in het verminderen van stress. Voor veel mensen een herkenning: we zeggen liever geen ‘nee’ en grenzen aangeven vinden we moeilijk. Angst voor afwijzing en onzekerheid over onze vaardigheden maakt dat wij de neiging hebben om ons aan te passen. We luisteren vooral naar de ander en willen aan diens verwachtingen voldoen.

 

Hoe leer ik mijn grenzen aan te geven?

 

Een combinatie van werk en privé

Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet zo te zijn. Waarom krijgt de één in een bepaalde functie wel een burn-out en de ander niet? Het gaat vaak om een opstapeling van factoren: een combinatie van bijvoorbeeld werkdruk, perfectie, verantwoordelijkheidsgevoel en de lat erg hoog leggen. Ook problemen in relatie- of privésfeer kunnen meespelen in het krijgen van een burn-out.

 

Wat zijn de signalen van een burn-out?

 

Wat is jouw passie?

In principe kan iemand 60 uur per week werken zonder een burn-out te krijgen. Belangrijk is dat het werk in lijn is met je passie en levensmissie. Werk wat energie oplevert in plaats van energie kost. Hoe kom je erachter wat jouw passie is? Passie heeft te maken met jouw waarden: wat vind jij belangrijk in het leven? En kun je deze waarden uitdragen in het werk wat je doet? In de NLP Practitioner opleiding werken we met een aantal mooie oefeningen die je bewustmaken van jouw waarden en levensmissie.

Werk aan je innerlijke kracht

Merk je nu al signalen van onzekerheid, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme? Werk dan aan je persoonlijk leiderschap en innerlijke kracht, en neem de regie over je eigen leven. Hoe onzeker en angstig het misschien ook is om op eigen benen te gaan staan, de last van continu aanpassen laat je hiermee los. Het geeft een gevoel van ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Je leert jezelf beter kennen en weet daardoor beter wat je wilt.

 

Hoe herstel en voorkom ik een burn-out?

 

Een NLP opleiding maakt je bewust van je gedrag en geeft je de tools om jouw leven in eigen hand te nemen. Kies jij voor jezelf? Kijk wat AVPL voor jou kan betekenen.

Ja, ik wil in mijzelf investeren

Geef een reactie

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op