‘Tijdens het hersteltraject leerde ik mijzelf pas kennen.’

Het moment dat je de diagnose burn-out krijgt is een moment dat de grond onder je voeten vandaan zakt. Wat je vooral wilt is beter worden en terugkeren naar de persoon die je voor de burn-out was. Je zoekt een manier die jou erbovenop helpt, zodat je gewoon weer aan het werk kunt. Maar hoe krijg je de inzichten en tools die je nodig hebt?

Een essentiële stap in het herstel

In de blog Burn-out herstellen en voorkomen met NLP heb je gelezen wat NLP biedt tijdens een hersteltraject. André heeft de impact van een burn-out aan den lijve ondervonden. Na verschillende behandelingen klopte hij aan bij AVPL. Hij wilde de essentiële stap zetten in zijn herstel. ‘Ik wilde maar één ding: opknappen en aan het werk. Na de diagnose van de arts heb ik direct vijf hulpverleners in arm genomen. Van een eerstelijns psycholoog tot in de alternatieve hoek. Een half jaar later was ik nog steeds niet fulltime aan het werk.’

Lees meer: hoe herken ik de signalen van een burn-out?

Het verlies van grip en controle

In 2010 is André, zoals hij vertelt, letterlijk onderuit gegaan door een burn-out. Signalen ervaarde hij nauwelijks. Hij werkte ruim 80 uur per week en was eigenaar van verschillende IT-ondernemingen. Tot hij het gevoel kreeg dat hij de grip en controle over zichzelf kwijtraakte. ‘Ik kreeg een vreemd en zwaar gevoel van vermoeidheid over mij heen,’ vertelt André. ‘Ik sliep slecht en kon mij niet goed meer concentreren. Mijn focus en creativiteit gingen achteruit. Ineens kon ik niet meer probleemloos doen wat ik altijd had gedaan. Dit maakte me onzeker. Ik was gewend om de controle te hebben.’

‘Ineens kon ik niet meer probleemloos doen wat ik altijd had gedaan. Ik was gewend om de controle te hebben.’

Lichamelijke uitputting

André kwam terecht bij een Arboarts en na een paar testen kwam daar de diagnose: ‘Burn-out: lever je sleutels in, zoek een interim om je te vervangen, ga naar de huisarts en zorg dat je medicatie krijgt.’ Een grote schok voor iemand die al ruim 30 jaar hard werkt en verschillende ondernemingen heeft opgebouwd. André: ‘Toen ging het fout. Ik kreeg last van fysieke klachten, terwijl ik voor de diagnose nergens last van had. Psychomatische klachten: de symptomen waren er wel, maar geen lichamelijke ziekte.’ Het lichaam van André was letterlijk uitgeput.

Lees meer: Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Een tijdrovend proces

Als eigenaar van verschillende ondernemingen was André volledig gericht op herstel. En tijdens dit traject ontdekte hij; herstellen van een burn-out is niet in tijd uit te drukken. ‘Alles ging te langzaam voor mijn gevoel: mijn concentratievermogen, tijdspanning waarin ik kon werken, creativiteit en zelfs de openheid naar buiten. Na een half jaar en verschillende therapieën verder was ik nog niet volledig hersteld. Toen kwam ik bij Academie voor Psychologica.’

Lees meer: Hoe herstel én voorkom ik een burn-out?

NLP, Systemisch werk en Leiderschap

Tijdens het hersteltraject werden de oorspronkelijke oorzaken van de burn-out aangepakt. ‘Ik geloof dat een burn-out voortkomt uit een combinatie van factoren. Natuurlijk speelde het harde werken een rol, maar de grootste factoren waren het niet werken vanuit mijn missie, perfectionisme naar mijzelf, de controle willen houden en geen grenzen aangeven. Toen het in mijn relatie ook stuk liep was dat de druppel.’ Tijdens het traject werkte André met verschillende technieken gericht op traumaverwerking, familieopstellingen en de Logische Niveaus (NLP techniek). ‘Ik ontdekte dat ik op ieder niveau niet deed wat ik daadwerkelijk wilde. Eigenlijk was mijn leven een complete mismatch met wie ik ten diepste ben. Ik was totaal van mijzelf weggeraakt.’

‘Mijn leven was een complete mismatch met wie ik ten diepste ben. Door het hersteltraject met NLP ben ik meer bewust geworden van de oorzaken.’

Begrijpen, herkennen en erkennen

Tijdens het hersteltraject leerde André zichzelf pas echt kennen. Hij werkte aan zijn autonomie en authenticiteit waardoor zijn beleving naar de buitenwereld veranderde. ‘Ik ben meer bewust geworden, waardoor ik eerder op de rem kan trappen. Ook heb ik mijn grenzen leren herkennen en stellen. Het was een traject van begrijpen, herkennen en erkennen waardoor daadwerkelijk een transformatie kon plaatsvinden. Pas als je de oorzaken kunt achterhalen, kun je ermee aan de slag. Dan kan balans terugkeren.’

Weer fulltime aan het werk vanuit passie

Na het traject bij AVPL is André weer fulltime aan het werk gegaan. ‘Ik ben niet bang dat de burn-out terugkomt. Ik weet nu waar mijn grenzen liggen. Perfectionistisch ben ik nog steeds. En ik houd van hard werken. Het verschil is dat ik nu weet waar mijn passie ligt en waar ik energie van krijg. Ik herken de signalen wanneer het tijd is om een stapje terug te doen en ontspanning op te zoeken.’

Aan iedereen die burn-out klachten ervaart heeft André één boodschap: ‘Zoek een goede NLP coach. NLP is toekomstgericht. Het uitgangspunt is waar wil je naartoe, in plaats van waar komt het vandaan. Een toekomstgerichte focus brengt je verder en het geeft een helder doel.’

Loop jij tegen de signalen van een burn-out aan? Zoek je een manier om erbovenop te komen of om het te voorkomen? Wij denken graag met je mee over jouw vervolgstappen via een gratis adviesgesprek.

Ik wil graag een gratis adviesgesprek aanvragen

Ik wil meer weten over de workshop Leiderschap